ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση στο εμπορικό έλλειμμα

Απρόσμενη αύξηση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, μετά τη διαμόρφωση των εισαγωγών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στις 366.000-στα χαμηλά δυόμιση ετών-ενισχύθηκαν οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενα εβδομάδα. Σε discount τα futures του Dow, S&P, και του Nasdaq 100, περιορίζουν τα κέρδη τους οι ευρωαγορές.

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση στο εμπορικό έλλειμμα
Απρόσμενη διόγκωση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, λόγω της εκτίναξης των εισαγωγών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή άνοδο σημείωσαν και οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά, το εμπορικό έλλειμμα διογκώθηκε για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, φτάνοντας τον Σεπτέμβριο στα 41,3 δισ. δολ έναντι των 39,5 δισ. δολ τον Αύγουστο και των 40,4 δισ. δολ που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα στοιχεία του Αυγούστου αναθεωρήθηκαν στα 39,5 δισ. δολ από 39,2 δισ. δολ των αρχικών εκτιμήσεων. Αφορμή για τη διόγκωση του ελλείμματος (και την προσέγγιση ιστορικά υψηλών επιπέδων) έδωσε η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο αλλά και η εκτίναξη των εισαγωγών στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 127,4 δισ. δολ.

Για το α΄ εννεάμηνο του έτους το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 366 δισ. δολ, διογκωμένο κατά 21,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα εκτοξεύθηκε επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Σεπτέμβριο, αγγίζοντας τα 12,7 δισ. δολ έναντι των 11,7 δισ. δολ τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ, οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 13.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 8 Νοεμβρίου, φτάνοντας στις 366.000 έναντι των 353.000 της προηγούμενης εβδομάδα και των 365.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Θετικό είναι το γεγονός ότι κινήθηκαν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των δυόμιση τελευταίων ετών και ότι εξακολουθούν να διαμορφώνονται κάτω από το κρίσιμο όριο των 400.000 που καταδεικνύει την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς εργασίας.

Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας που αρχικώς είχαν παρουσίασαν μια εντυπωσιακή μείωση της τάξεως των 43.000, αναθεωρήθηκαν από τις 348.000 (που ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων ετών) στις 353.000 αντίστοιχα.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της Fed του Saint Louis, William Poole ανακοίνωσε πως η αμερικανική οικονομία πρέπει να καταγράψει πολύ πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από ότι προβλέπουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η Fed έχει τα περιθώρια να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ακόμη και μετά τον προσεχή Μάρτιο.

Η εικόνα των futures παρουσιάζει discount για τους δείκτες S&P 500, Nasdaq 100 και Dow Jones. Την ίδια στιγμή τα κέρδη τους περιορίζουν οι ευρωαγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v