Γαλλία-Γερμανία επέστρεψαν σε τροχιά ανάπτυξης

Σε τροχιά ανάπτυξης τέθηκαν στο γ΄ τρίμηνο οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, με τη γαλλική να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς 0,4% έναντι αρνητικών κατά 0,3% στο β΄ τρίμηνο και τη γερμανική ρυθμό 0,2% έναντι -0,2% στο β΄ τρίμηνο αντίστοιχα.

Γαλλία-Γερμανία επέστρεψαν σε τροχιά ανάπτυξης
Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατέγραψε στο γ΄ τρίμηνο του έτους η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η γαλλική, κατορθώνοντας έτσι να απομακρυνθεί από την ύφεση που την έπληξε στο α΄ εξάμηνο.

Αναλυτικά οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ της Γαλλίας ανήλθαν στο 0,4% στο γ΄ τρίμηνο έναντι αρνητικών ρυθμών κατά 0,3% στο β΄ τρίμηνο του έτους. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προεξοφλούσαν διαμόρφωση των ρυθμών στο 0,2%. Σε ετήσια βάση οι ρυθμοί της συρρικνώθηκαν κατά 0,2%, όσο δηλαδή συρρικνώθηκαν και οι ρυθμοί της γερμανικής οικονομίας. Θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι και η γερμανική οικονομία, μετά από τρια τρίμηνα αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης, ξέφυγε στο γ΄ τρίμηνο από την ύφεση.

Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 2,2% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου κατά 0,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Η ανάφλεξη των πληθωριστικών πιέσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της φορολογίας για τα τσιγάρα. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός είχε ενισχυθεί κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 2,1% σε ετήσια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v