BoE: Αυξάνει τις προβλέψεις για πληθωρισμό

Το ”έδαφος” προετοιμάζει εμμέσως πλην σαφώς η Τρ. της Αγγλίας για νέες αυξήσεις των επιτοκίων, μετά και τις σημερινές ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών της για τον πληθωρισμό και τους ρυθμούς ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας εντός της διετίας.

BoE: Αυξάνει τις προβλέψεις για πληθωρισμό
Στην πρώτη ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό, εδώ και ένα εξάμηνο, προχώρησε η Τρ. της Αγγλίας (BoE), αναθεωρώντας παράλληλα και τις εκτιμήσεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας.

Ενδεικτικά, ο μέσος ετήσιος τιμάριθμος αναμένεται να διαμορφωθεί για τα δύο επόμενα χρόνια κοντά στο 2,5% που έχει θέσει σαν στόχο και μετά να ενισχυθεί στο 2,6% αντίστοιχα, αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεσή της τράπεζας. Τον Αύγουστο, οι Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν επισημάνει ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί στο 2,3% το 2004 και κοντά στο 2,4% το 2005.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, οι μέσοι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξής της αναμένεται να διαμορφωθούν γύρω στο 2,75% μέχρι το 2005. Στην προηγούμενη εκτίμησή της έκανε λόγο για ρυθμούς αύξησης κατά 2,3% για το 2004 και 2,4% για το 2005.

Οι νέες εκτιμήσεις της ΒοΕ πάντως προοιωνίζονται και νέες αυξήσεις των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να ”αναχαιτιστεί” ενδεχομένως η ανάφλεξη των πληθωριστικών πιέσεων.

Ας επισημανθεί πάντως ότι στις 6 Νοεμβρίου η ΒοΕ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25% στο 3,75%, ανοίγοντας έτσι πρώτη τον ”χορό” της υιοθέτησης σφικτής νομισματικής πολιτικής ανάμεσα στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου μετά το 2000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v