Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΦΠΑ: "Άδεια" για μείωση στο 15% από Κομισιόν

Η μείωση του ΦΠΑ από τη Βρετανία στο 15% ανοίγει εκ νέου τον διάλογο για διεύρυνση του μέτρου στην Ε.Ε. Αρνητικές η Γαλλία και η Γερμανία, "πράσινο φως" για κατά μόνας μειώσεις από την Κομισιόν.

ΦΠΑ: Άδεια για μείωση στο 15% από Κομισιόν
Η απόφαση για μείωση του ΦΠΑ από τη Βρετανία στο 15% από 17,5% ανοίγει εκ νέου τον διάλογο για πιθανή διεύρυνση της μείωσης σε όλη την Ένωση, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους.

Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω επιλεκτικής διαρροής στον Τύπο, τόνισε διά εκπροσώπου της ότι "αν και η Κομισιόν δεν προτίθεται να δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τον ΦΠΑ, καθιστά σαφές ότι τα κράτη-μέλη της έχουν τη δυνατότητα μείωσής του κατά μόνας". Αρκεί, όμως, το κατώτατο όριο στον ΦΠΑ να είναι το 15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας το ΦΠΑ είναι στο 19%.

Πάντως, εντελώς αντίθετη άποψη εξέφρασαν ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Nicolas Sarkozy και η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel, έπειτα από επίσημη συνάντηση που είχαν χθες Δευτέρα, καταστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα συντονισμένων φορολογικών μέτρων στην Ε.Ε. για τόνωση της εγχώριας ζήτησης.

"Η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να αποτελεί την απάντηση για ορισμένες οικονομίες στην κρίση, όμως μεταξύ αυτών δεν συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία και η Γερμανία", δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Merkel.

Ακόμη, πάντως, και στην περίπτωση της Βρετανίας, η καθ’ όλα εντυπωσιακή μείωση του ΦΠΑ θα ισχύσει για 13 μήνες και δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο, αλλά προσωρινό "φάρμακο" απέναντι στην κρίση. Στόχος της κυβέρνησης Brown η επιστροφή περί των 12,5 δισ. στερλινών στους καταναλωτές, προκειμένου να υπάρξει αύξηση των δαπανών και κατ’ επέκταση στήριξη της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v