Ευρωζώνη: Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια (update)

Τη διατήρηση του πληθωρισμού κοντά στο 2% τους επόμενους μήνες αλλά και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Ευρωζώνης από το 2004 προέβλεψε ο νέος επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet, σε ομιλία του μετά την απόφαση της τράπεζας να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 2%.

Ευρωζώνη: Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια (update)
Tην πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός στην Eυρωζώνη θα συνεχίσει να κινείται κοντά στην περιοχή του 2% για αρκετούς μήνες εξέφρασε ο Jean Claude Trichet, στο πλαίσιο της πρώτης του ομιλίας ως νέος επικεφαλής της ΕΚΤ.

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 2%, ο κ. Trichet πρόσθεσε ότι ο τιμάριθμος δεν πρόκειται να υποχωρήσει τόσο πολύ όσο τουλάχιστον προέβλεπαν τα μέλη της τράπεζας το καλοκαίρι, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι μεσοπρόθεσμα παραμένει θετική η προοπτική της διατήρησης της σταθερότητας των τιμών.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι παρατηρούνται σημάδια σταδιακής ανάκαμψης στην οικονομία της περιοχής, προβλέποντας ταχύτερους ρυθμούς από το 2004. ”Στο μεταξύ όμως η ΕΚΤ συνεχίζει να παρακολουθεί πολύ στενά τους κινδύνους που ενδεχομένως ελλοχεύουν την πορεία ανάπτυξής της και οι οποίοι αφορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας” είπε ο κ. Trichet.

Ενδιαφέρον πάντως είχαν οι δηλώσεις του σχετικά με το ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις από την ανατίμηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος (κοντά στα επίπεδα των αρχών του 1999), αντισταθμίζεται από την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα επιτόκια της Ευρωζώνης ας επισημανθεί ότι διατηρήθκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1946. Αναλυτές σχολίασαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ, ότι τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, και ιδιαιτέρως ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, δίνει ώθηση στις εξαγωγές των ευρωπαϊκών προϊόντων και στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Στελέχη επιχειρήσεων σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι βασική κινητήρια δύναμη για την οικονομία αποτελούν οι εξαγωγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το κλίμα βελτιώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v