Οιωνοί για την οικονομία των ΗΠΑ από τον Sir Alan

Μετά από τρεις ολόκληρους μήνες, ο επικεφαλής της Fed, Αlan Greenspan, αναμένεται να σπάσει σήμερα τη ”σιγή ιχθύος” του και να προχωρήσει σε δηλώσεις για την πορεία ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Αναλυτές πάντως θεωρούν ότι παρά τα ενθαρρυντικά macro στις ΗΠΑ, ο ίδιος θα διατηρήσει τόνο συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Οιωνοί για την οικονομία των ΗΠΑ από τον Sir Alan
Τη ”σιγή ιχθύος” του σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αναμένεται να ”σπάσει” σήμερα για πρώτη φορά μετά την εξαμηνιαία κατάθεσή του στο Κογκρέσο τον Ιούλιο, ο πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan.

Ωστόσο, ο ”μαέστρος” της αμερικανικής οικονομίας, όπως τουλάχιστον τον αποκαλούν πολλοί αναλυτές, σε ομιλία του αργά το απόγευμα ενώπιον της Securities Industry Association, αναμένεται να παρουσιαστεί συγκρατημένος για την ανάπτυξή της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, παρά τα τελευταία ενθαρρυντικά μακροοικονομικά μεγέθη.

Ας υπενθυμιστεί ότι εντυπωσιακοί ήταν οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο γ΄ τρίμηνο φτάνοντας στο 7,2%. Την ίδια στιγμή σε τροχιά ανάπτυξης παραμένουν τόσο ο μεταποιητικός κλάδος όσο και αυτός των υπηρεσιών.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Fed επισημαίνονταν ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα, αφήνοντας έτσι τα μέλη της, να εννοηθεί, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν λίαν συντόμως σε υιοθέτηση σφικτής νομισματικής πολιτικής.

Κρίσιμα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας θεωρούνται τα αυριανά στοιχεία για το ”αγκάθι” της, την απασχόληση. Αναλυτές προβλέπουν ότι η ανεργία θα παραμείνει τον Οκτώβριο στο 6,1% και ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 55.000 μετά από την ενίσχυσή τους κατά 57.000 τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v