ΒοΕ: Οδεύει προς αύξηση των επιτοκίων

Τον ”χορό” των αυξήσεων των επιτοκίων αναμένεται να ξεκινήσει πρώτη ανάμεσα στις 4 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου η Τράπεζα της Αγγλίας, υιοθετώντας σφικτή νομισματική πολιτική για πρώτη φορά από το 2000.

ΒοΕ: Οδεύει προς αύξηση των επιτοκίων
Σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2000 αναμένεται να προχωρήσει σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδος η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), εκτιμούν αναλυτές. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις τους, τότε θα είναι η πρώτη από τις 4 μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου (FED, EKT, Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας) που θα ”ανοίξει” τον ”χορό” της αύξησης των επιτοκίων.

Οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ΒοΕ ανησυχεί για τη ραγδαία αύξηση των καταναλωτικών δανείων, με αποτέλεσμα να γείρει υπέρ της υιοθέτησης σφικτής νομισματικής πολιτικής. Τα στεγαστικά δάνεια άλλωστε στη Βρετανία διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 8,8 δισ. στερλινών.

Στην απόφαση της ΒοΕ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ενδεχομένως να λειτουργήσει θετικά και η δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, που αποτελεί ”μοχλό” ανάπτυξης και για την παγκόσμια.

Ας σημειωθεί πάντως ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση των μελών της, 4 ψήφισαν υπέρ της αύξησης του βασικού της επιτοκίου και 5 υπέρ της διατήρησής του στο επίπεδο του 3,50%.

Σήμερα συνεδριάζει επίσης και η ΕΚΤ. Στην περίπτωση όμως αυτή γίνεται λόγος για διατήρηση των επιτοκίων στα χαμηλότερα επίπεδα του μισού και πλέον τελευταίου αιώνα, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης δεν έχει τεθεί ακόμη σε τροχιά δυναμικών ρυθμών ανάπτυξης.

Ας υπενθυμιστεί επίσης ότι χθες η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v