Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SOS εκπέμπει η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ

"Βοηθήστε μας αλλιώς καταρρέουμε". Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλαν στο Κογκρέσο οι επικεφαλής της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίοι απηύθυναν δραματική έκκληση για παροχή οικονομικής στήριξης.

SOS εκπέμπει η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ
"Βοηθήστε μας αλλιώς καταρρέουμε»" Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλαν στο Κογκρέσο οι επικεφαλής της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίοι απηύθυναν δραματική έκκληση για παροχή οικονομικής στήριξης.

Οι επικεφαλής των Ford, Chrysler και General Motors κατέθεσαν, χθες Τρίτη, ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, εξηγώντας γιατί ο κλάδος έχει άμεση ανάγκη τη στήριξη των 25 δισ. δολαρίων.

"Η κρίση δεν αφορά μόνο στο Detroit", έσπευσε να τονίσει ο επικεφαλής της General Motors, κ. Rick Wagoner, "το όλο θέμα αφορά στη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας από μία καθ’ όλα καταστροφική κατάρρευση".

Τα στελέχη ξεκαθάρισαν στο Κογκρέσο το ακριβές ποσό που κάθε όμιλος χρειάζεται προκειμένου να μην οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Η G.M. έχει ανάγκη κεφάλαια από 10 έως 12 δισ. δολάρια, η Ford περί τα 8 δισ. και η Chrysler κοντά στα 7 δισ. δολάρια.

"Παραδεχόμαστε ότι ο κλάδος έχει κάνει λάθη στο παρελθόν", παραδέχτηκε ο επικεφαλής της Chrysler, κ. Alan Mullaly, "αλλά τα προβλήματα που έχει αυτή τη στιγμή οφείλονται στη χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών".

Η ακρόαση των τριών κορυφαίων στελεχών από το Κογκρέσο πραγματοποιήθηκε μετά την πρόταση που κατέθεσε το δημοκρατικό κόμμα στη Γερουσία, ζητώντας να εγκριθεί πακέτο στήριξης του κλάδου, ύψους 25 δισ. δολαρίων.

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, είναι ότι (σε αντίθεση με τις τράπεζες) οι ρεπουμπλικανοί δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν ένα τέτοιο πρόγραμμα, θεωρώντας ότι η κατάρρευση κάποιας αυτοκινητοβιομηχανίας δεν θα είναι και τόσο καταστροφική για την οικονομία όσο η αντίστοιχη ενός χρηματοοικονομικού ομίλου.

Πάντως, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Barack Obama, φαίνεται να στηρίζει τις προσπάθειες για ανάκαμψη του κλάδου, καθώς έχει χαρακτηρίσει την αυτοκινητοβιομηχανία "ραχοκοκαλιά της αμερικανικής μεταποίησης".

Παράλληλα, ο κλάδος απασχολεί περισσότερους από 2,5 εκατ. υπαλλήλους, με αποτέλεσμα κατάρρευση κάποιου από τους "τρεις μεγάλους του Detroit" να μεταφράζεται σε άσχημα αποτελέσματα για την αμερικανική αγορά εργασίας αλλά και για την οικονομία στο σύνολό της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v