Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση "περνά το κατώφλι" της Ρωσίας

Η κάθετη πτώση στα συναλλαγματικά αποθέματα το τελευταίο τρίμηνο και η υποχώρηση των άμεσων ξένων επενδύσεων αποδεικνύουν ότι η ρωσική οικονομία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη διεθνή πιστωτική κρίση.

Η κρίση περνά το κατώφλι της Ρωσίας
Η κάθετη πτώση στα συναλλαγματικά αποθέματα το τελευταίο τρίμηνο και η υποχώρηση των άμεσων ξένων επενδύσεων αποδεικνύουν ότι η ρωσική οικονομία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη διεθνή πιστωτική κρίση.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν υποχωρήσει 21% από τις 8 Αυγούστου έως και σήμερα, φτάνοντας στο επίπεδο των 122,7 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι η Ρωσία διαθέτει τα τρίτα υψηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα παγκοσμίως, μετά την Κίνα και την Ιαπωνία.

Η πτώση αποδίδεται στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της τράπεζας να στηρίξει το ρούβλι. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της χώρας κ. Dmitry Medvedev έχει υποσχεθεί μείωση φόρων κατά 200 δισ. δολάρια προκειμένου να στηρίξει την οικονομία, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξής της υποχωρεί και οι επενδυτές αποχωρούν από τη ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνεχιζόμενη υποχώρηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων θα αναγκάσει την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να διακόψει την πολιτική στήριξης του νομίσματος. "Η πτώση στα αποθέματα είναι επικίνδυνη", σημειώνει στο Bloomberg η κ. Elena Sharipova, αναλύτρια της Renaissance Capital, τονίζοντας ότι "βασικός τους ρόλος είναι η στήριξη της μακροοικονομικής σταθερότητας".

Άλλωστε, η στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων αποτελεί την απάντηση της Ρωσίας -επί προεδρίας του κ. Vladimir Putin -στην κρίση της δεκαετίας του '90, όταν τα αποθέματα είχαν υποχωρήσει στα 12,3 δισ. δολάρια και η χώρα δεν κατόρθωσε να ξεφύγει της χρεοκοπίας, παρά το δάνειο ύψους 40 δισ. δολαρίων που είχε δεχτεί από το ΔΝΤ.

Πάντως, οι ξένοι αλλά και αρκετοί εγχώριοι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται από τις όποιες προσπάθειες των ρωσικών αρχών, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά και να οδηγούν τον δείκτη Micex σε πτώση 64% από την 1η Αυγούστου έως και σήμερα.

Η υποχώρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τη Ρωσία αποδεικνύεται και από τη μείωση κατά 2,3% των άμεσων ξένων επενδύσεων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2008, που άγγιξαν τα 19,2 δισ. δολάρια. Εάν σε αυτό το ποσό προστεθούν πιστώσεις και τοποθετήσεις στη μετοχική αγορά, το ποσό φτάνει στα 75,8 δισ. δολάρια, δηλαδή 40% χαμηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα υποχώρησαν 16% στο 1,3 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι κορυφαίοι επενδυτές στη ρωσική αγορά είναι η Κύπρος, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Βρετανία, βάσει στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας της Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v