Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H. Paulson: «Δεν είναι πανάκεια» τα 700 δισ.δολ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» να περιμένουμε από το πρόγραμμα 700 δισ. δολ. της Wall Street, να λύσει όλα τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η χρηματοπιστωτική κρίση.

H. Paulson: «Δεν είναι πανάκεια» τα 700 δισ.δολ.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson, σκιαγράφησε μια δυσοίωνη εικόνα για την αμερικανική οικονομία, δηλώνοντας ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» να περιμένουμε από το πρόγραμμα 700 δισ. δολ. της Wall Street, να λύσει όλα τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η χρηματοπιστωτική κρίση.

«Δεν είναι πανάκεια για τα οικονομικά μας προβλήματα,» αναφέρει ο κ. Paulson, στο σχέδιο ομιλίας του ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Γερουσίας.

Στην κοινή του αναφορά με τον διοικητή της Federal Reserve, Ben Bernanke, ο κ. Paulson τονίζει ότι χάρη στο «πακέτο σωτηρίας» η κυβέρνηση απέτρεψε νέα σοκ στο χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά παραδέχεται ότι «θα πρέπει να γίνουν κι άλλες κινήσεις.»

Ο κ. Bernanke δήλωσε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει κάποια βελτίωση στις πιστωτικές αλλά οι συνθήκες «απέχουν πολύ από τα ομαλά επίπεδα.»

Όπως αποκαλύφθηκε, ο υπουργός Οικονομικών συγκρούστηκε με την κα Sheila Bair, πρόεδρο του ομοσπονδιακού ταμείου εγγυοδοσίας Federal Deposit Insurance, όσον αφορά τις προτεραιότητες του πακέτου διάσωσης και ειδικά όσον αφορά την πρόταση να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τα 700 δισ. δολ. για να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται ενώπιον της απειλής κατάσχεσης.

Η κα Bair αποκάλυψε την Παρασκευή ότι υπάρχει πρόταση να χρησιμοποιηθούν 24,4 δισ. δολ. για να σταματήσουν κατασχέσεις συνολικής αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, αλλά ο κ. Paulson απάντησε στην σημερινή του ομιλία ότι δεν πρόκειται να πληρώσει γιαυτό άπό τα 700 δισ. δολ. του σχεδίου Troubled Asset Relief Plan.

«Η ρίζα της οικονομικής κρίσης είναι η αποτυχία να αντιμετωπιστούν αποδοτικά τα μη βιώσιμα δάνεια και οι αχρείαστες κατασχέσεις,» δήλωσε η κα Bair.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v