Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P 500: Πτώση 20% βλέπει η τεχνική ανάλυση

Ο S&P έχει περιθώρια πτώσης τουλάχιστον 20% επιπλέον, σύμφωνα με τους κορυφαίους τεχνικούς αναλυτές της Wall Street, που πιστεύουν ότι το ναδίρ του δείκτη ίσως δεν βρεθεί πριν από το δ΄ τρίμηνο του επόμενου έτους.

S&P 500: Πτώση 20% βλέπει η τεχνική ανάλυση
Ο δείκτης Standard & Poor's 500 έχει περιθώρια περαιτέρω πτώσης επιπλέον του 42% που έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής στο έτος, αφού το ράλι που ακολούθησε το χαμηλό πενταετίας της περασμένης εβδομάδας διήρκησε μόνο μία ημέρα, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, που μελετούν μοντέλα συμπεριφοράς και τιμών για να προβλέψουν μελλοντικές μεταβολές των μετοχών.

Κατόπιν ανάκαμψης 11% στις 13 Νοεμβρίου, ο δείκτης-βαρόμετρο της Wall Street διολίσθησε 6,6% στις δύο τελευταίες ημέρες και πιθανόν θα συνεχίσει να υποχωρεί κάτω από τις 818,69 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003, σύμφωνα με τρεις κορυφαίους τεχνικούς αναλυτές, τις εκτιμήσεις των οποίων παραθέτει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο δείκτης διολίσθησε κάτω από το χαμηλό της 10ης Οκτωβρίου (στις 839,8 μονάδες) πριν από το ράλι της περασμένης εβδομάδας.

"Ιστορικά, περιμέναμε καλύτερη αντίδραση από τους bulls σε αυτό το σημείο και δεν την είδαμε", δηλώνει ο κ. Jeffrey de Graaf, διευθυντής της ISI Group στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. de Graaf, που είναι ο καλύτερος τεχνικός αναλυτής σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού "Institutional Investor" τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δήλωσε ότι υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να υποχωρούν.

Μεταξύ αυτών ότι οι πτωτικές μετοχές ξεπερνούν σε αριθμό τις ανοδικές, ότι ο όγκος συναλλαγών είναι υψηλότερος όταν η αγορά πέφτει παρά όταν ανεβαίνει, καθώς και ότι η απόδοση του διετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά στο 1,17%, που αποτελεί ένδειξη ότι οι επενδυτές θέλουν να αποφύγουν το ρίσκο.

Το ναδίρ του δείκτη θα βρεθεί αρκετά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα και ίσως να μη σημειωθεί πριν από το δ΄ τρίμηνο του επόμενου έτους, κατά τον κ. de Graaf.

Αν μη τι άλλο, οι μετοχές θα επισκεφθούν τα χαμηλά του 2002 και 2003, όταν η "βουτιά" 51% από το ζενίθ του Μαρτίου 2000 έστειλε τον S&P 500 έως το χαμηλό των 768,63, τονίζει η κ. Mary Ann Bartels, υπεύθυνη τεχνικής ανάλυσης της Merrill Lynch.

Κατά τον κ. John Roque της Natixis Bleichroeder, ο S&P 500 πιθανότατα θα υποχωρήσει κοντά στις 680 μονάδες, δηλαδή 20% χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, πιθανόν έως το τέλος του έτους.

Ο δείκτης οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια διολίσθησή του μετά το Μεγάλο Κραχ, όταν είχε υποχωρήσει 47% το 1931. Από τις 30 μετοχές του S&P 500 που ήταν διαπραγματεύσιμες στα 100 δολάρια ή υψηλότερα στο ζενίθ του δείκτη, οι 24 πλέον κινούνται κάτω από αυτό το ορόσημο και οκτώ αξίζουν λιγότερα από 50 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v