Spitzer: Υπόσχεται ”πόνο” για τα αμερικανικά Α/Κ

Χαρακτηριστικά ”χιονοστιβάδας” παίρνουν για την αγορά των αμερικανικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων οι έρευνες των ρυθμιστικών αρχών γύρω από τις δραστηριότητες τους. Δύο μεγαλοστελέχη έχασαν τη θέση τους σε διάστημα δύο ημερών, ενώ ο εισαγγελέας E. Spitzer υπόσχεται ”περισσότερο πόνο”.

Spitzer: Υπόσχεται ”πόνο” για τα αμερικανικά Α/Κ
Όλο τους το βάρος στη δραστηριότητα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων φαίνεται να ρίχνουν τώρα οι αρμόδιες ρυθμιστικές επιτροπές των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, E. Spitzer.

Ο εισαγγελέας- φόβητρο που τους τελευταίους μήνες έχει επιβάλει τεράστια πρόστιμα σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα για παρατυπίες που αφορούν θέματα παράνομων αγοραπωλησιών, inside trading, κ.α. σε συνέντευξή του τη Δευτέρα έκανε λόγο για ”επικείμενα γιγαντιαία πρόστιμα” κατά επαγγελματιών διαχειριστών.

”Τα ποσά θα είναι μεγάλα και, όπως πρέπει, θα προκαλέσουν πόνο!”, είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Πρόσφατα, ενώπιον της συγκλήτου, ο κ. Spitzer παρουσίασε στοιχεία για ”ευρύ μαγείρεμα δεδομένων στην αγορά των Α/Κ, για κατάχρησης διαδικασιών διαπραγμάτευσης, αλλά και για εσφαλμένες πρακτικές και υπερβολικές προμήθειες.

Ο νεοϋορκέζος δικαστικός είπε ότι οι εταιρίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων θα έπρεπε κανονικά να απαιτούν από τους πελάτες τους χρεώσεις ίσες με αυτές των συνταξιοδοτικών ταμείων. Στην περίπτωση αυτή, προσέθεσε, το σύνολο της πελατειακής βάσης θα δαπανούσε κάθε χρόνο, 10 δισ. δολ. λιγότερα.

Πριν από λίγες ημέρες την αγορά των αμερικανικών Α/Κ, η οποία συνολικά αποτιμάται περίπου στα 7 τρισ. δολ., συγκλόνισε η είδηση της παραίτησης του Richard Strong, προέδρου της Strong Mutual Funds. Ο κ. Strong παραδέχτηκε παράτυπο προσωπικό κέρδος από διαπραγμάτευση, ύψους 600.000 δολ.

Εξάλλου, χθες, ο Lawrence Lasser, CEO της Putnam Investments (πέμπτης μεγαλύτερης εταιρίας Α/Κ στις ΗΠΑ) απελύθη, μετά τις κατηγορίες για απάτη που η SEC απηύθυνε σε αυτόν και σε δύο ακόμα διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v