Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: "Με κάθε μέσο" ενάντια στην κρίση

Ενωμένο μέτωπο κατά της κρίσης με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης παρουσίασαν οι ηγέτες του G20 τονίζοντας ότι «θα αναλάβουν οποιαδήποτε μέτρα είναι απαραίτητα ώστε να σταθεροποιήσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα».

G20: Με κάθε μέσο ενάντια στην κρίση
Ενωμένο μέτωπο κατά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη μείωση του προστατευτισμού παρουσίασαν οι ηγέτες του G20, τονίζοντας ότι «θα αναλάβουν οποιαδήποτε μέτρα είναι απαραίτητα ώστε να σταθεροποιήσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα».

Υπογράμμισαν επίσης ότι "θα κάνουν χρήση δημοσιονομικών μέτρων με στόχο την άμεση ενίσχυση της ζήτησης". Παράλληλα, συμφώνησαν να ανανεώσουν το "ραντεβού" για την άνοιξη του 2009 σε μια νέα συνάντηση με προκαθορισμένη όμως ατζέντα.

Ωστόσο, ζήτησαν από τους υπουργούς οικονομικών να ενισχύσουν τη δράση τους προς την κατεύθυνση της ευθυγράμμισης των λογιστικών μεθόδων διεθνώς, της «επανεξέτασης» των πολιτικών αποζημίωσης, αλλά και του προσδιορισμού εκείνων των εταιριών που είναι σημαντικές για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

"Ζήτησαν" ακόμη από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν την εποπτεία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και των hedge funds, αλλά και να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα credit default swaps. Παράλληλα, πρότειναν τη δημιουργία μιας «υπέρ-αρχής επόπτευσης» των κορυφαίων τραπεζών της υφηλίου. Στόχος, η ουσιαστική συνεδρίαση των αρχών ελέγχου αρκετών κρατών της υφηλίου, προκειμένου να εξετάζουν από κοινού την πορεία των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

Συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν την εκπροσώπηση των αναπτυσσομένων χωρών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση του τελευταίου.

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο «στάθηκαν» ήταν η ανάγκη αναβίωσης του Γύρου της Doha για το διεθνές εμπόριο, οι διαπραγματεύσεις για το οποίο κατέρρευσαν τον Ιούλιο. Μάλιστα, ο κ. Bush τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα προσχέδιο συμφωνίας, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειές του το αργότερο εντός του Δεκεμβρίου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε τη συνάντηση ένα σημαντικό βήμα, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Σύμφωνα, πάντως, με κορυφαίους οικονομικούς αναλυτές η πολυαναμενόμενη σύνοδος των G20 περιορίστηκε σε "ευχολόγια", στα οποία, μπορεί μεν να υπήρξε απόλυτη σύμπνοια, αλλά μάλλον δεν πρόκειται να καθησυχάσουν τις αγορές οι οποίες επιθυμούν "έργα και όχι υποσχέσεις". Πάντως, οι αναλυτές σπεύδουν να προσθέσουν ότι και μόνο η πραγματοποίηση της συνόδου αποδεικνύει σαφώς ότι οι ηγέτες της υφηλίου έχουν συνειδητοποιήσει το εύρος και την οξύτητα της πιστωτικής κρίσης.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v