Σε τροχιά ανάπτυξης η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Σε πεδίο ανάπτυξης έχει τεθεί ο κλάδος της μεταποίησης, τόσο στην ευρωζώνη όσο και στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής (Γαλλία και Γερμανία), όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη ΡΜΙ που διαμορφώθηκε πάνω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων. Και στις 3 περιπτώσεις τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε τροχιά ανάπτυξης η μεταποίηση στην Ευρωζώνη
Σε τροχιά ανάπτυξης έχει τεθεί ο κλάδος της μεταποίησης τόσο σε Γαλλία και Γερμανία όσο και στην Ευρωζώνη συνολικά, με τον αντιπροσωπευτικό δείκτη PMI να διαμορφώνεται τον Οκτώβριο πάνω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων.

Αναλυτικά, ο δείκτης PMI της Γαλλίας ενισχύθηκε από τις 48,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο στις 51 μονάδες τον Οκτώβριο, περνώντας από το πεδίο συρρίκνωσης (κάτω δηλαδή από τις 50 μονάδες) σε αυτό της επέκτασής του. Αναλυτές προέβλεπαν την αύξησή του μόλις στις 49,6 μονάδες.

Στη Γερμανία ο ίδιος δείκτης αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις 51,2 μονάδες από 50,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο και από 51,1 που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Ας υπενθυμιστεί δε, ότι προσφάτως ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης είχε εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο των 32 τελευταίων μηνών, προοιωνιζόμενος και την άνοδο του ΡΜΙ αντίστοιχα.

Στην ευρωζώνη ο ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 51,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από 50,1 τον Σεπτέμβριο και από 51 των προβλέψεων των αναλυτών. Θετικό αντίκτυπο στην πορεία του δείκτη είχε και η πορεία ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών εξαγωγών προορίζεται για την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Παρά τη βελτίωση του μεταποιητικού τομέα στην ευρωζώνη, αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την Πέμπτη, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνόδου των μελών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v