Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρομακτικές προβλέψεις απο τον Soros

H βαθιά οικονομική ύφεση είναι αναπόφευκτη, ενώ δεν αποκλείεται και μια Μεγάλη Ύφεση όπως εκείνη του 1929, δήλωσε ο George Soros, προβλέποντας παράλληλα ότι τα hedge funds θα "αποδεκατιστούν".

Τρομακτικές προβλέψεις απο τον Soros
Τρόμαξαν τους Αμερικανούς πολιτικούς οι δηλώσεις του γνωστού δισεκατομμυριούχου -επενδυτή κ. George Soros, ο οποίος κατέθεσε στο Κογκρέσο, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομική ύφεση είναι πλέον αναπόφευκτο γεγονός, ενώ δεν απέκλεισε την περίπτωση μιας μεγάλης ύφεσης", όπως είχε χαρακτηριστεί εκείνη του 1929.

Σε σχέση με τα hedge funds ανέφερε ότι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της χρηματοοικονομικής φούσκας που έσκασε και πρόβλεψε ότι η παρούσα κρίση θα τα αποδεκατίσει αναγκάζοντάς τα να περιορίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε ποσοστό 50 - 75%.

Ακόμα, είπε ότι η Fed, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Wall Street οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη να αποτρέψουν την επανεμφάνιση στο μέλλον νέας φούσκας, τέτοιου μεγέθους τουλάχιστον, αφού η πλήρης εξάλειψη τέτοιων φαινομένων είναι πρακτικά αδύνατη.

Συνέχισε λέγοντας ότι απαιτούνται ρυθμίσεις και κανονισμοί στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και πως η θέσπισή τους πρέπει να αποτελέσει την άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης Obama. Κατέληξε με την εκτίμηση ότι η πρόσφατη πιστωτική ένεση από το ΔΝΤ δεν αρκεί για να σταθεροποιήσει τις αγορές.

Στην κατάθεσή τους ενώπιον του Κογκρέσου, ο κ. George Soros και ο κ. Philip Falcone -γκουρού και αυτός της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας- είχαν την ευκαιρία υπερασπίσουν τις μεθόδους των hedge funds.

Διαφώνησαν ωστόσο σχετικά με την ανάγκη και το εύρος των κυβερνητικών ρυθμίσεων.

Ο κ. Falcone τόνισε ότι στα hedge funds, αντίθετα με άλλες επιχειρήσεις, το management δεν καρπούται τεράστια bonus, ενώ η εταιρία καταρρέει, και κάλεσε την κυβέρνηση να ασκήσει αυστηρότερη επιτήρηση στον κλάδο και να απαιτήσει δημοσιοποίηση και μεγαλύτερη διαφάνεια στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Soros προειδοποίησε το Κογκρέσο να ταχθεί εναντίον των απερίσκεπτων ρυθμίσεων που μπορεί να επιβληθούν, υπογραμμίζοντας ότι οι managers βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας των ζημιών που καταγράφει η αγορά και της επακόλουθης μείωσης της πελατειακής βάσης των hedge funds.

Οι κ. Soros και Falcone κλήθηκαν να καταθέσουν στα πλαίσια έρευνας που διενεργεί το Κογκρέσο για την εξακρίβωση των αιτίων της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v