CESR: Προτάσεις για διαχείριση χαρτοφυλακίου

Κείμενο διαβούλευσης έδωσε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα η CESR, όπου, μεταξύ άλλων, περιγράφεται ο νέος της ρόλος σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για Διαχείριση Χαρτοφυλακίου και για Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες στην Ευρώπη (ΟΣΕΚΑ).

CESR: Προτάσεις για διαχείριση χαρτοφυλακίου
Κείμενο διαβούλευσης έδωσε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα η CESR, όπου, μεταξύ άλλων, περιγράφεται ο νέος της ρόλος σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για Διαχείριση Χαρτοφυλακίου και για Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες στην Ευρώπη (ΟΣΕΚΑ).

Τρεις αρχές θα υποστηρίξουν το έργο της CESR στην κατεύθυνση της θέσπισης κανόνων για Διαχείριση χαρτοφυλακίου, μέχρι να της ανατεθεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ενωση η σχετική αρμοδιότητα.



Οι αρχές αυτές περιλαμβάνουν την δέσμευση ότι κάθε μελλοντικό έργο της CESR που αφορά στους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες στην Ευρώπη (ΟΣΕΚΑ) θα πρέπει να διεξάγεται σε πλήρη αρμονία με το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακόμη, σύμφωνα με αυτές η CESR θα πρέπει να θέσει υπό συνολική θεώρηση την αποκαλούμενη ”πλευρά της ζήτησης (buy side)” κι όχι να περιορίσει τις δραστηριότητές της στα επενδυτικά κεφάλαια (αμοιβαία κεφάλαια).

Ως τρίτη αρχή ορίζεται ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα εργασίας που έχει ήδη εκπονηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της CESR, στο κείμενο διαβούλευσης, περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα εργαστούν οι Εποπτικές Αρχές έως ότου μεταφερθούν στη CESR οι αρμοδιότητες της UCITS Contact Committee, της Επιτροπής που έχει ιδρυθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπροσθέτως, το κείμενο περιλαμβάνει συγκεκριμένους τομείς όπου η CESR προτείνει να ξεκινήσει να εργάζεται.

Το κείμενο αποτελεί ενδιάμεσο στάδιο υλοποίησης σχετικής οδηγίας της Κομισιόν. Η Οδηγία αυτή θα υλοποιήσει την επέκταση της ”διαδικασίας Lamfalussy” σε άλλους τομείς όπως συμφωνήθηκε στο ECOFIN και θα περιλαμβάνει την μεταφορά των αρμοδιοτήτων των ΟΣΕΚΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κινητών Αξιών και στην CESR.

· Προς το παρόν, τα θεσμικά θέματα που αφορούν σε συλλογική διαχείριση χαρτοφυλακίου διευθετούνται από την UCITS Contact Committee.

H CESR εισηγείται τέσσερις κατηγορίες εργασίας κατά σειρά προτεραιότητας και περιγράφει το περιεχόμενο της κάθε μίας.

Η πρώτη κατηγορία εργασίας αφορά τους τομείς όπου μπορεί να επιτευχθεί εποπτική σύγκλιση. Τέτοιοι είναι η επεξεργασία κοινών εποπτικών τεχνικών μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και της ανάπτυξης προτύπων ιδιαίτερα σχετικά με τη διαχείριση κινδύνου, η Συνεργασία των αρμόδιων Εποπτικών Αρχών για τις ΑΕΔΑΚ που δραστηριοποιούνται σε διάφορα Κράτη Μέλη, αλλά και συλλογή στοιχείων από τις εποπτικές αρχές.

Η δεύτερη αφορά τομείς όπου μπορεί να παρασχεθεί εισήγηση προς την UCITS Contact Committee κατόπιν αιτήματός της προκειμένου να εξασφαλισθεί μία εναρμονισμένη εφαρμογή της Οδηγίας για τους ΟΣΕΚΑ.

Η τρίτη κατηγορία εργασίας άπτεται τομέων που δεν είναι εναρμονισμένοι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά όπου είναι απαραίτητη μία κοινή προσέγγιση των Εποπτικών Αρχών (μη εναρμονισμένες συλλογικές επενδύσεις και Hedge funds)

Τέλος, η τέταρτη κατηγορία αφορά τομείς όπου είναι απαραίτητη η εναρμόνιση με άλλες Ευρωπαϊκές Οδηγίες (οδηγία για τις Επενδυτικές Υπηρεσίες, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, εξ αποστάσεως προώθηση πωλήσεων, ηλεκτρονικό εμπόριο.

Προκειμένου να εκπληρώσει αυτές τις νέες αρμοδιότητες η CESR εισηγείται την συγκρότηση μίας συμβουλευτικής Ομάδας φορέων της αγοράς, που θα λειτουργεί υποστηρικτικά στον τομέα αυτό και θα περιλαμβάνει επαγγελματίες και τελικούς επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v