Ανάμικτες ενδείξεις για την ευρωοικονομία

Στα 0,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, έναντι 5,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2001, αλλά και πλεονάσματος 8,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο 2001. Ανοδικά κινείται ο πληθωρισμός στη Γερμανία.

Ανάμικτες ενδείξεις για την ευρωοικονομία
”Μοιρασμένες” είναι οι ενδείξεις για την οικονομία της ευρωζώνης, με το εμπορικό έλλειμμα της τελευταίας να μειώνεται στα 0,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος και την πτώση στο πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γαλλίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Eurostat, το εμπορικό έλλειμμα της ευρωζώνης μειώθηκε τον Ιανουάριο στα 0,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 5,8 δισ. του Ιανουαρίου του προηγουμένου έτους και το πλεόνασμα των 8,4 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, το ωριαίο εργατικό κόστος του τετάρτου τριμήνου στην ευρωζώνη αυξήθηκε 3,1% σε ετήσια βάση.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στη Γερμανία κινείται αυξητικά το Μάρτιο, εξαιτίας της αντίστοιχης αύξησης των πετρελαϊκών τιμών. Η άνοδος είναι της τάξης του 0,3% σε σχέση με το Φεβρουάριο, ενώ σε ετήσια βάση το ποσοστό αυξάνεται στο 2%.

Στη Γαλλία, το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε τον Ιανουάριο στα 1,813 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό των 3,629 δισ. του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εταιρίας NTC, ο δείκτης της γενικής οικονομικής δραστηριότητας στη Βρετανία σημείωσε για πρώτη φόρα πτώση το Φεβρουάριο, ύστερα από το Νοέμβριο του 2000. Το αποτέλεσμα αυτό, σχολιάζει η εταιρία, υποδηλώνει την ισορροπία της επιχειρηματικής δραστηριότητας ύστερα από μήνες ανοδικής πορείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v