Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Αντιδράσεις για εκροές ρευστότητας

Διαστάσεις αρχίζουν να λαμβάνουν στην Κύπρο οι αντιδράσεις εκ μέρους των αρχών για φαινόμενα διοχέτευσης σε τρίτες χώρες, της ρευστότητας που αντλείται από Κύπριους καταθέτες.

Κύπρος: Αντιδράσεις για εκροές ρευστότητας
Διαστάσεις αρχίζουν να λαμβάνουν στην Κύπρο οι αντιδράσεις εκ μέρους των αρχών για φαινόμενα διοχέτευσης σε τρίτες χώρες, της ρευστότητας που αντλείται από Κύπριους καταθέτες.

Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα και την Κυπριακή Βουλή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ελληνικές τράπεζες που έχουν άδεια λειτουργίας στην Κύπρο, διοχετεύουν το προϊόν καταθέσεων που αντλούν στην Μεγαλόνησο, σε τρίτες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Όπως επισημαίνουν έγκυρες πηγές, το ζήτημα απασχολεί την κυπριακή κυβέρνηση καθώς σε μια περίοδο προβλημάτων ρευστότητας, η πρακτική αυτή αυξάνει εντυπωσιακά τα επιτόκια καταθέσεων ενώ από την άλλη πλευρά, μειώνει τη διαθέσιμη ρευστότητα εντός των συνόρων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε σήμερα με τραπεζίτες, ο υπουργός Οικονομίας της Κύπρου κ. Χαρίλαος Σταυράκης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σταυράκης υπογράμμισε πως ''σκοπός της Κυβέρνησης είναι όχι μόνο να μην αυξηθούν από 1η Ιανουαρίου του 2009, τα δανειστικά επιτόκια, αλλά να μειωθούν με τον τρόπο που μειώνονται συνεχώς και τα ευρωπαϊκά επιτόκια''.

Ο υπουργός οικονομίας υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχουν διάφορα μέτρα που έχουν λάβει ξένες κυβερνήσεις για να βοηθήσουν τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, τα πλείστα των οποίων ''κινούνται γύρω από τη θέση οι τράπεζες ή η κυβέρνηση να εκδώσει χρεόγραφα ώστε να αντλήσει κεφάλαια από το εξωτερικό με την εγγύηση της Κυβέρνησης που θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ρευστότητας της κυπριακής οικονομίας''.

''Το πρόβλημα της απάμβλυνσης της ρευστότητας στην κυπριακή αγορά και του προβλήματος των στρεβλώσεων μπορεί κυρίως να λυθεί από το αρμόδιο εποπτικό όργανο που είναι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η οποία έχει την άμεση ευθύνη, έλεγχο και εποπτεία των κυπριακών τραπεζών'', τόνισε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι ''σε συνεχή επαφή με την ΚΤ, συζητούμε τους τρόπους με τους οποίους η ΚΤ θα μπορούσε να βοηθήσει την όλη κατάσταση''.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v