Συνεχίζονται οι πιέσεις στην αγορά της Ρωσίας

Πιέσεις δέχεται η αγορά της Ρωσίας, καθώς επηρεάστηκε αρνητικά από τις φήμες περί απαγγελίας κατηγοριών σε έναν ακόμη μέτοχο της Yukos που αποτελεί παράλληλα και μέλος του κοινοβουλίου. Την παραίτησή του εκτιμάται ότι κατέθεσε στον Πούτιν και ο τρίτος στην πολιτική ιεραρχία της χώρας, Alexander Voloshin.

Συνεχίζονται οι πιέσεις στην αγορά της Ρωσίας
Η σύλληψη του επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρίας πετρελαίου της Ρωσίας, Mikhail Khodorkofsky το Σάββατο, συνεχίζει να προκαλεί αναστάτωση τόσο στον πολιτικό όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ελλοχεύοντας έτσι την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας.

Έντονη είναι η αντίδραση και των επενδυτών στα γεγονότα, με αποτέλεσμα η αγορά της Ρωσίας, παρά τις όποιες προσπάθειες ανάκαμψής της χθες, να περάσει και πάλι σε αρνητικό πεδίο. Ο δείκτης Moscow Times υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 3,8% φτάνοντας στις 6.344 μονάδες.

Ιδιαιτέρως κρίσιμες θεωρούνται οι τελευταίες εξελίξεις. Ο τρίτος στην πολιτική ιεραρχία της Ρωσίας, Alexander Voloshin, αντιδρώντας στη σύλληψη Khodorkofsky εκτιμάται ότι υπέβαλε αργά χθες το βράδυ την παραίτησή του στον πρόεδρο Vladimir Poutin, όπως τουλάχιστον ανέφεραν ξένα δημοσιεύματα.

Ωστόσο το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τη συγκεκριμένη φημολογία. Την ίδια στιγμή δημοσίευμα της Vedomosti τόνιζε ότι ο πρόεδρος της χώρας αποδέχθηκε την παραίτηση του κ. Voloshin, μετά από πολύωρες συνομιλίες που είχε με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Ο κ. Voloshin ας επισημανθεί, ότι ορίστηκε σε αυτή την κορυφαία πολιτική θέση του προσωπάρχη του Κρεμλίνου, το 1999, από τον πρόεδρο Boris Yeltsin παραμένοντας σε αυτήν και μετά την εκλογή του κ. Putin.

Ο ίδιος δε, θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού της χώρας, κ. Kasyanof. Άξιον αναφοράς πάντως είναι ότι ο κ. Voloshin είχε υποβάλλει ξανά την παραίτησή του τον Ιούλιο, μετά τη σύλληψη του δεύτερου μεγαλομετόχου της Yukos, Platon Lebedev, που κατηγορούνταν για ανάλογα αδικήματα.

Στο μεταξύ το ”θρίλερ” συνεχίζεται καθώς αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες για φοροδιαφυγή σε έναν από τους μετόχους της Yukos (ελέγχει ήδη το 4,5%) και μέλους του ανωτάτου κλιμακίου του κοινοβουλίου της χώρας, κ. Vasily Shakhnovsky.

Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσει σήμερα κατά 13% η μετοχή της Yukos. Χθες έγινε προσπάθεια ανάκαμψής της μετά τις απώλειες κατά 15% που είχε καταγράψει τη Δευτέρα, λόγω της σύλληψης του κ. Khordokofksy.

Οι τελευταίες εξελίξεις ασκούν αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία των εισροών ξένων κεφαλαίων στη χώρα, εκτιμούν αναλυτές. Τα παράπονά τους εξέφρασαν πολλοί τραπεζίτες ενώ σήμερα χαρακτηριστικά η Danone ανέβαλε τα σχέδιά της να εξαγοράσει την ρωσική εταιρία φρουτοχυμών Wimm-Bill-Dann, λόγω των γεγονότων των τελευταίων ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v