Κομισιόν: Στο 0,4% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2003

Τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 1993 αναμένεται να καταγράψουν εφέτος οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης, φτάνοντας μόλις στο 0,4%, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της Κομισιόν. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το 2004 και 2005.

Κομισιόν: Στο 0,4% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2003
Στη μείωση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης τόσο το 2003 όσο και για το 2004 προχώρησε η Κομισιόν σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή της.

Αναλυτικά για το 2003 γίνεται λόγος για ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,4% από 1% της προηγούμενης εκτίμησής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταγράφοντας έτσι η οικονομία της περιοχής τους χαμηλότερους ρυθμούς από το 1993. Για το 2004 προβλέπονται ρυθμοί 1,8% από 2,3% των αρχικών προβλέψεών της ΕΕ, ενώ για το 2005 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρυθμούς 2,3% αντίστοιχα.

Η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν οφείλεται στα δημοσιονομικά προβλήματα πολλών χωρών αλλά και στα τεράστια ελλείμματα κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, που μέχρι το 2005 αναμένεται να υπερβούν τους στόχους που έχουν τεθεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ας σημειωθεί ότι θεωρητικά, μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ στις χώρες που δεν τηρούν τους κανονισμούς.

Στο μέτωπο του πετρελαίου, η Κομισιόν προβλέπει ότι η τιμή του ”μαύρου χρυσού” θα υποχωρήσει σταδιακά από τα 31 δολάρια το βαρέλι (αργό Brent) στα μέσα Οκτωβρίου σε ένα μέσο όρο 28,3 δολαρίων το βαρέλι για το 2003 συνολικά. Περαιτέρω μείωση αναμένεται και κατά την επόμενη διετία, με τιμές να διαμορφώνονται στα 25,6 δολάρια το βαρέλι το 2004 και 24,1 δολάρια το 2005.

Από τα μέσα Ιουνίου, οι τιμές των μετοχών έχουν σταθεροποιηθεί και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρουσίασαν αρκετά σημαντική αύξηση, επισημαίνει η Κομισιόν, παρόλο που εξακολουθούν να είναι χαμηλές σε βάθος χρόνου.

Με χαμηλά ασφάλιστρα κινδύνου και πρόσφορα επιτόκια, οι συνθήκες χρηματοδότησης της παγκόσμιας οικονομίας σημείωσαν βελτίωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό αναμένεται να συμβάλει στην προώθηση της ανάκαμψης, και ιδίως με τη μείωση της δανειακής εξάρτησης των επιχειρήσεων τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v