Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: "Ποιος παίρνει τι" από το σχέδιο Paulson

Τη μερίδα του λέοντος (40 δισ. δολ.) από το πρόγραμμα Paulson, καθώς και επιπλέον 112 δισ. δολ. από τη Fed έχει λάβει μέχρι στιγμής η AIG. Αναλυτικά η κατανομή των κεφαλαίων διάσωσης και τι αναμένεται για τη συνέχεια.

ΗΠΑ: Ποιος παίρνει τι από το σχέδιο Paulson
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς κορυφωνόταν η χρηματοπιστωτική κρίση, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του υπουργού κ. Henry Paulson ανακοίνωσε ένα σχέδιο διάσωσης αμερικανικών οίκων, ύψους 700 δισ. δολαρίων. Το πρόγραμμα, γνωστό ως Troubled Asset Relief Program (TARP), αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση της κρίσης.

Μέχρι στιγμής, τη μερίδα του λέοντος (40 δισ. δολ.) από το πρόγραμμα Paulson, καθώς και επιπλέον 112 δισ. δολ. από τη Fed έχει λάβει ο ασφαλιστικός κολοσσός AIG.

Στα μέσα Οκτωβρίου, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει τα πρώτα 250 δισ. δολ. του προγράμματος, για την εξαγορά προνομιούχων μετοχών και εγγυητικών ομολόγων σε μεγάλες τράπεζες και ταμιευτήρια , καθώς και επιπλέον 38 δισ. δολ. για περιφερειακές και μικρές τράπεζες. Τη Δευτέρα δημοσιοποιήθηκε επίσης η μεγαλύτερη επένδυση των κεφαλαίων του TARP -40 δισ. δολ. στην American International Group, που δεν προέρχονται από τα 250 δισ. δολάρια.

Αναλυτικά, μέχρι στιγμής τα κεφάλαια του προγράμματος Paulson έχουν διανεμηθεί ως εξής:

AIG $40 δισ.
JP Morgan $25 δισ.
Citigroup $25 δισ.
Wells Fargo $25 δισ.
Bank of America $15 δισ.
Merrill Lynch $10 δισ.
Goldman Sachs $10 δισ.
Morgan Stanley $10 δισ.
PNC Financial Services $7,7 δισ.
Bank of New York Mellon $3 δισ.
State Street Corp $2 δισ.
Capital One Financial $3,55 δισ.
Fifth Third Bancorp $3,45 δισ.
Regions Financial $3,5 δισ.
SunTrust Banks $3,5 δισ.
BB&T Corp. $3,1 δισ.
KeyCorp. $2,5 δισ.
Comerica $2,25 δισ.
Marshall & Ilsley Corp. $1,7 δισ.
Northern Trust Corp. $1,5 δισ.
Huntington Bancshares $1,4 δισ.
Zions Bancorp $1,4 δισ.
First Horizon National $866 εκατ.
City National Corp. $395 εκατ.
Valley National Bancorp $330 εκατ.
UCBH Holdings Inc. $298 εκατ.
Umpqua Holdings Corp. $214 εκατ.
Washington Federal $200 εκατ.
First Niagara Financial $186 εκατ.
HF Financial Corp. $25 εκατ.
Bank of Commerce $17 εκατ.

ΣΥΝΟΛΟ: $203,08 δισ.


Στην εξέλιξη της ανάπτυξης των κεφαλαίων του ταμείου TARP, προβλέπονται τα εξής:

- Επιπλέον στην ένεση κεφαλαίων 40 δισ. δολ. από το TARP στην AIG, η κεντρική τράπεζα διαθέτει στην εταιρία έως 112,5 δισ. δολάρια σε δάνεια και κεφάλαια για αγορές ενεργητικών. Κι άλλες ασφαλιστικές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τις ενέσεις κεφαλαίων, αλλά μόνο οι ασφαλιστικές που κατέχουν τράπεζα ή ταμιευτήριο μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής.

- Οι προβληματικές αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors, Ford Motor και Chrysler έχουν επίσης ζητήσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε κυβερνητική βοήθεια υπό το TARP. Όμως η κυβέρνηση Bush μέχρι στιγμής αντιτάσσει ότι το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις και όχι τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

- Τα εναπομείναντα 350 δισ. δολ. των κεφαλαίων του TARP θα διανεμηθούν μόνο όταν δώσει επισήμως ο Λευκός Οίκος το "ΟΚ" στο Κογκρέσο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v