Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Η επόμενη μέρα για τα ευρωπαϊκά επιτόκια

Τα ελβετικά επιτόκια θα οδηγηθούν προς τα επίπεδα του 1%, ενώ τα επιτόκια ευρωζώνης και Αγγλίας θα φτάσουν σταδιακά στο 2%, προβλέπει η Alpha Bank σε έκθεσή της μετά τις μειώσεις επιτοκίων από BoE, ΕΚΤ και SNB.

Alpha: Η επόμενη μέρα για τα ευρωπαϊκά επιτόκια
Τα ελβετικά επιτόκια θα οδηγηθούν προς τα επίπεδα του 1%, ενώ τα επιτόκια ευρωζώνης και Αγγλίας θα φτάσουν σταδιακά στο 2%, προβλέπει η Alpha Bank σε έκθεσή της μετά τις μειώσεις επιτοκίων από BoE, ΕΚΤ και SNB.

Ειδικότερα, η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την Πέμπτη τη μείωση του εύρους του περιθωρίου 3μηνου libor ελβετικού φράγκου κατά 0,5% στο 1,5% - 2% με το επιτόκιο-στόχο να διαμορφώνεται στο 2%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2007.  

Σύμφωνα με την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα, η τελευταία εξέλιξη αναμένεται να πλήξει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομίας της χώρας στα προσεχή τρίμηνα, ενώ πιθανό παρουσιάζεται πλέον το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του ΑΕΠ το 2009. Επιπρόσθετα, η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου και η ανατίμηση του ελβετικού φράγκου ενισχύουν την καθοδική τάση του πληθωρισμού.

Η SNB εκτιμά ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και δεν θα διακινδυνεύσει την επίτευξη του στόχου σταθερότητας των τιμών. Η κεντρική τράπεζα επισήμανε ότι θα συνεχίσει να διαθέτει ρευστότητα στο εγχώριο νόμισμα και θα παρακολουθεί την εξέλιξη της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Alpha Bank, η διαφαινόμενη επίτευξη του στόχου σταθερότητας των τιμών (ΔτΚ < 2%) σε συνδυασμό με την ανησυχητική αναπτυξιακή προοπτική της ελβετικής οικονομίας θα επιτρέψει στην SNB να οδηγήσει το επιτόκιο-στόχο προς το επίπεδο του 1% στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου 2009.

Στο 2% θα φτάσουν τα ευρωπαϊκά επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια την Πέμπτη κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3,25%, αντανακλώντας την αναγκαιότητα για εξομάλυνση της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και για στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επισημαίνει η Alpha Bank.  

Σύμφωνα με την τράπεζα, η ΕΚΤ υπό το βάρος της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και αναγνωρίζοντας τη σημαντική επιδείνωση της αναπτυξιακής προοπτικής στην ευρωζώνη συντάσσεται με τις κυριότερες κεντρικές τράπεζες στην προσπάθεια στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μετριασμού των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία.

?στόσο, η ΕΚΤ στα πλαίσια διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής της επαναλαμβάνει ότι παραμένει προσηλωμένη στον υπέρτατο στόχο της διασφάλισης της σταθερότητας τιμών.

Με δεδομένο τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης στην οικονομία της ευρωζώνης και στην παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση που τα μακροοικονομικά στοιχεία και οι εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές δεν παρουσιάσουν ουσιαστική βελτίωση και υπό την προοπτική επίτευξης του στόχου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια 2009, εκτιμάται περαιτέρω μείωση των επιτοκίων προς την περιοχή του 2% έως τα μέσα του επόμενου έτους.

Πρόβλεψη για μείωση βρετανικών επιτοκίων στο 2%

Η νομισματική επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας αποφάσισε τη μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 1,50% στο 3%, ενώ η μέση εκτίμηση της αγοράς έκανε λόγο για μείωση κατά 0,50%.

Όπως σημειώνει η Alpha, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του βασικού επιτοκίου από τον Μάρτιο του 1981 (12% από 14%) και για την 6η μεγαλύτερη ιστορικά. Το επιτόκιο αναφοράς διαμορφώνεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1955.

Ο προηγούμενος επιτοκιακός κύκλος ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2006 (4,50%) και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2007 (5,75%) έπειτα από 5 ισόποσες αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της τάξεως του 0,25%.

Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας διαμορφώθηκε από τη σημαντική υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στο τελευταίο δίμηνο και τη διαδραματιζόμενη σημαντική επιδείνωση της προοπτικής της βρετανικής και της παγκόσμιας οικονομίας. 

Κατά την εκτίμηση της Alpha Bank, η Τράπεζα της Αγγλίας στην προσπάθειά της να προηγηθεί των εξελίξεων και να συμβάλει στην ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας θα διατηρήσει τους επόμενους μήνες επιθετική στάση προχωρώντας σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της. Το ενδεχόμενο ενίσχυσης του πληθωρισμού στη Μ. Βρετανία έχει απομακρυνθεί σημαντικά λόγω της σημαντικής υποχώρησης στις τιμές εμπορευμάτων και ενέργειας και των αποπληθωριστικών επιπτώσεων στη βρετανική οικονομία από τη δυσχερή κατάσταση της αγοράς κατοικιών και του τραπεζικού κλάδου.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 2% στη διάρκεια του α΄ τριμήνου 2009, ενώ το ενδεχόμενο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν πρέπει αποκλειστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v