S&P: Αισιοδοξία για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες

Θετική είναι η προοπτική που εμφανίζει ο ευρωπαϊκός τομέας των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος απολαμβάνει τους ”καρπούς” της πολύ καλής πορείας των λειτουργικών του αποτελεσμάτων αλλά και της αύξησης των ταμειακών του ροών στο α΄εξάμηνο του 2003, αναφέρει έκθεση της S&P για τον κλάδο. Τι τονίζει για τον ΟΤΕ.

S&P: Αισιοδοξία για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες
Θετική είναι η προοπτική που εμφανίζει ο ευρωπαϊκός τομέας των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος απολαμβάνει τους καρπούς της πολύ καλής πορείας των λειτουργικών του αποτελεσμάτων αλλά και της αύξησης των ταμειακών του ροών στο α΄εξάμηνο του 2003.

Αυτό ήταν μεταξύ άλλων το συμπέρασμα του report που εξέδωσε στις 20 Οκτωβρίου, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P, με τίτλο ”Industry report Card: European Investment Grade Telecommunications”.

Με βάση τις θετικές προοπτικές του κλάδου, η S&P εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες θα συνεχίσουν να ωφελούνται και από τη βελτίωση της πιστοληπτικής τους ποιότητας (credit quality) εντός των 12 επόμενων μηνών. Οι περισσότερες δε εταιρίες του χώρου θα συνεχίσουν να δίνουν έμφαση στη μείωση του χρέους τους αλλά και στη βελτίωση των λειτουργικών τους μεγεθών.

Η αισιόδοξη εικόνα που έχει ο διεθνής οίκος για τις τηλεπικοινωνίες απορρέει και από το γεγονός ότι μόνο τρεις βρίσκονται στην κατάταξη της αρνητικής προοπτικής έναντι 9 που ήταν πέρυσι ο αριθμός τους. Το 78% δε των τηλεπικοινωνιών, βρίσκεται στην κατηγορία της σταθερής προοπτικής (stable outlook), ανάμεσά τους και ο ΟΤΕ.

Ωστόσο σύμφωνα με την S&P, υπάρχουν και λόγοι που ανησυχούν τον διεθνή οίκο, καθώς ο αριθμός των εταιριών εκείνων που έχει αναβαθμιστεί η πιστοληπτική τους ικανότητα είναι πλέον περιορισμένος.

Πρόκληση επίσης για τον τομέα αποτελεί και η ανταγωνιστικότητα αλλά και ορισμένες ρυθμιστικές πιέσεις που δέχονται οι εταιρίες στις μονάδες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, το υψηλό κόστος διαφήμισης και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μετάβαση τους στην κινητή τηλεφωνία τρίτης γενεάς (3G). Δεδομένων των συγκεκριμένων κινδύνων, η S&P τονίζει ότι η κατάταξη του κλάδου ενδεχομένως να βρεθεί μεσοπρόθεσμα ανάμεσα στην κατηγορία ’BBB’ και ’A’.

Σε ότι αφορά στον ΟΤΕ, υπογραμμίζεται ότι ήταν ανάμεσα στις δυο εταιρίες που η πιστοληπτική του ικανότητα υποβαθμίστηκε εντός του γ΄ τριμήνου στην κατηγορία A- με προοπτική σταθερή (3/7/2003). Σε update όμως που έκανε στις 17 Οκτωβρίου ο αρμόδιος αναλυτής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες, Simon Redmond, επεσήμανε ότι ο ΟΤΕ χρειάζεται να βελτιώσει την απόδοσή του στις κύριες δραστηριότητες της σταθερής τηλεφωνίας εντός του β΄ εξαμήνου, προκειμένου να είναι συμβατή η κατάταξή του με αυτήν που έχει ορίσει η S&P.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v