IOSCO: Τα πορίσματα της συνόδου στη Σεούλ

Την υιοθέτηση της Μεθοδολογίας Αξιολόγησης των κανόνων της IOSCO αποφάσισε η ομάδα των εποπτικών αρχών κατά την 28η σύνοδό της στη Σεούλ (14-17 Οκτωβρίου). Η IOSCO πιστεύει πως το νέο ”εργαλείο” θα βοηθήσει στο σχεδιασμό αποτελσαμτικότερων κανονισμών για κινητές αξίες.

IOSCO: Τα πορίσματα της συνόδου στη Σεούλ
Την υιοθέτηση του ”εργαλείου” της Μεθοδολογίας Αξιολόγησης των υφισταμένων κανόνων της IOSCO ανακοίνωσε η ομάδα των εποπτικών αρχών κεφαλαιαγοράς κατά τη διάρκεια της 28ης που πραγματοποιήθηκε από 14- 17 Οκτωβρίου στη Σεούλ με τη συμμετοχή και του καθηγητή, Στ. Θωμαδάκη.

Η IOSCO πιστεύει ότι η Μεθοδολογία Αξιολόγησης θα βοηθήσει τα μέλη του να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικούς κανονισμούς για κινητές αξίες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία ποικιλία εφαρμογών, περιλαμβανομένων εσωτερικών και εξωτερικών αξιολογήσεων από τα μέλη της IOSCO, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Παγκόσμια Τράπεζα περιλαμβανομένων και των Προγραμμάτων τους για την Αξιολόγηση του Χρηματοοικονομικού Τομέα (FSAP Programs).

Είναι επίσης εργαλείο για την παροχή εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης τόσο σε αναπτυγμένες καθώς όσο και σε αναδυόμενες κεφαλαιαγορές.

Εξάλλου, η IOSCO ανανέωσε την εμπιστοσύνη της στο Πολυμερές Πρωτόκολλο Συνεργασίας της IOSCO- την πρώτη συμφωνία του είδους του όπου μια ομάδα από εποπτικές αρχές κεφαλαιαγοράς έχουν συμφωνήσει να ανταλλάσσουν πληροφορίες που σχετίζονται με τον έλεγχο της τήρησης και εφαρμογής κανόνων δικαίου, σε ίση βάση, με όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά πέρυσι, η ΙΟSCO επισημαίνει σήμερα την σημασία του Πολυμερούς Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, το οποίο, κατά την διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, ενεθάρρυνε με επιτυχία τις εποπτικές αρχές κεφαλαιαγοράς σε όλο τον κόσμο να ενισχύσουν τις ικανότητές τους να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν πληροφορίες με τους ομολόγους τους σε άλλες χώρες σε θέματα τήρησης και εφαρμογής κανόνων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Το Πολυμερές Πρωτόκολλο της IOSCO προβλέπει την ανταλλαγή των αναγκαίων πληροφοριών για την διεξαγωγή ελέγχων σε διασυνοριακή βάση παραβάσεων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, περιλαμβανομένων τραπεζικών συναλλαγών, και του προσδιορισμού της ταυτότητας των τελικών επενδυτών.

Το Πολυμερές Πρωτόκολλο Συνεργασίας επίσης δίνει τη δυνατότητα σε εποπτικές αρχές κεφαλαιαγοράς να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές με σκοπό να διασφαλίσουν την τήρηση και συμμόρφωση με τους χρηματιστηριακούς νόμους και κανονισμούς, περιλαμβανομένων των αστικών και ποινικών διαδικασιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v