Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οδηγός» μετοχών και κλάδων επί προεδρίας Β.Obama

Ενας «οδηγός» για το πώς αναμένεται να συμπεριφερθούν κλάδοι-«κλειδιά» της αγοράς, όπως εναλλακτική ενέργεια, φάρμακα, άμυνα, τεχνολογίας και τράπεζες, υπό την προεδρία του Barack Obama.

«Οδηγός» μετοχών και κλάδων επί προεδρίας Β.Obama
Ο Barack Obama έκανε την είσοδό του στον Λευκό Οίκο, με μια εκλογική νίκη που διεύρυνε την πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος και στα δύο σώματα του αμερικανικού κογκρέσου.

Τώρα, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στρέφεται στο πώς θα συμπεριφερθούν οι κλάδοι-«κλειδιά» της αγοράς, όπως η εναλλακτική ενέργεια, η υγεία, η άμυνα και οι τράπεζες, υπό την διακυβέρνησή του.

Ακολουθεί μια «πρώτη ματιά» των αναλυτών και συνεργατών του Reuters, στις επιρροές που θα εκδηλωθούν για κλάδους και μετοχές της Wall Street.


ΗΛΙΑΚΗ / ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο ενεργειακός κλάδος θα αποκτήσει μεγαλύτερη κυβερνητική στήριξη, στην προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας και βελτίωσης της απασχόλησης.

Οι μετοχές των εταιριών ηλιακής ενέργειας, που είχαν υποστεί πλήγμα από τις πιστωτικές ανησυχίες και την πτώση των τιμών του πετρελαίου, έχουν εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς αναμένεται αυτή η στροφή του στρατηγικού επίκεντρου.

Η Suntech Power, η Solar Holdings, η First Solar και η SunPower έχουν εκτιναχθεί 50% και άνω, την τελευταία εβδομάδα. Η μετοχή της δανέζικης Vestas, Νο1 εταιρίας ανεμογεννητριών, έχει ενισχυθεί κατά 75%.

Οι ειδικοί εκτιμούν επίσης ότι το φυσικό αέριο θα τεθεί στο επίκεντρο των ενεργειακών σχεδίων της νέας κυβέρνησης για την παραγωγή ενέργειας και την βιομηχανία.

ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Οι αναλυτές της Louis Capital Research σημειώνουν ότι η αμερικανική προσπάθεια για την παραγωγή περισσότερων υβριδικών αυτοκινήτων, θα ευνοήσει την εταιρία Energy Conversion Devices, που έχει την πατέντα της τεχνολογίας υβριδικής αποθήκευσης νικελίου, η οποία χρησιμοποιείται στα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η «πράσινη» πολιτική του Barack Obama, ίσως έχει μεγάλη επίπτωση στο, επί μακρόν αμελημένο πρόβλημα, της εξασφάλισης ενέργειας από την πηγή στον χρήστη. Στις εταιρίες που πιθανόν να ευνοηθούν, περιλαμβάνεται η ελβετική εταιρία Landis+Gyr, η Silver Spring Networks της Καλιφόρνια και η BPL Global του Πίτσμπουργκ.

ΑΜΥΝΑ

Οι αμυντικές εταιρίες των ΗΠΑ «ανθίζουν» επί Δημοκρατικών κυβερνήσεων–ίσως περισσότερο κι από τις Ρεπουμπλικανικές – και η εκλογή Obama δεν δείχνει ότι θα γίνει εξαίρεση.

Στις εταιρίες που προβλέπεται να ευνοηθούν περιλαμβάνονται εταιρίες με μακροπρόθεσμα συμβόλαια κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών, βομβαρδιστικών, πολεμικών πλοίων και πυραύλων, που είναι το «ψωμοτύρι» της Lockheed Martin, της Northrop Grumman κ.α.

Στους πιθανούς «χαμένους» της εκλογικής νίκης, περιλαμβάνονται εταιρίες που έχουν ελκυστικά συμβόλαια με τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ, όπως η Alliant Techsystems και η Ceradyne, ή μεγάλες εταιρίες κατασκευής μαχητικών οχημάτων, όπως η General Dynamics και η BAE Systems.

Η Boeing μάλλον θα βγει κερδισμένη, δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν θερμά την προσπάθεια της εταιρίας να εξασφαλίσει το αμφιλεγόμενο συμβόλαιο 35 δισ. δολ. κατασκευής τάνκερ τροφοδοσίας, το οποίο θα επαναδιαπραγματευθεί τον επόμενο χρόνο.

ΦΑΡΜΑΚΑ/ΥΓΕΙΑ

Πολλοί επενδυτές θα νοιώσουν τον πειρασμό να εξέλθουν από τις μετοχές φαρμακευτικών και βιοτεχνολογικών εταιριών, καθώς οι Δημοκρατικοί αναλαμβάνουν τον Λευκό οίκο, αλλά οι εν λόγω τίτλοι αναμένεται για άλλη μια φορά να αποδείξουν ότι είναι «καταφύγια.»

Οι μεγάλες αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η πιστωτική κρίση, είναι πιθανό να κυριαρχήσουν στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, κατεβάζοντας την μεταρρύθμιση της υγείας χαμηλότερα στην λίστα των επειγόντων ζητημάτων. Κι αυτό θα προσφέρει συγκριτική σταθερότητα στις φαρμακευτικές μετοχές, οι οποίες είναι ελκυστικές για τους επενδυτές που επιζητούν την ασφάλεια.

Επιπλέον υπάρχουν εταιρίες που θα ευνοηθούν ασχέτως του εκλογικού αποτελέσματος, όπως οι βιοτεχνολογικές. Και οι δύο υποψήφιοι είχαν ταχθεί υπερ της κατάργησης των ποσοστώσεων κρατικής χρηματοδότησης των ερευνών stem cell. Γι’αυτό κι έχουν ενισχυθεί 33% οι μετοχές της Geron την τελευταία εβδομάδα και έχουν διπλασιαστεί οι μετοχές της Aastrom Biosciences και της StemCells.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η σαρωτική νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος είναι πιθανό να ανοίξει τον δρόμο για αλλαγές στην πολιτική ιντερνέτ την οποία επιδιώκει η Google και η οποία θα απαγορεύει στους παρόχους ιντερνέτ να κάνουν διακρίσεις εναντίον κάποιον παρόχων περιεχομένου διαδικτύου. Το ζήτημα της «διακτυακής ουδετερότητας» θέτει τους παρόχους υπηρεσιών ιντερνέτ όπως η Comcast και η AT&T σε αντιπαράθεση με παρόχους περιεχομένου, όπως η Google και η Microsoft.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η είσοδος του Β. Obama στον Λευκό Οίκο και η ενδυνάμωση της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, θα βαρύνει αισθητά στην πλάστιγγα υπερ της αποφασιστικής αρωγής των πελατών των τραπεζών.

Ενδέχεται τράπεζες να πιεστούν για επαναδιαπραγμάτευση στεγαστικών δανείων ώστε να βοηθηθούν οι δανειολήπτες και να αποτραπούν κατασχέσεις, και για μείσεις στις προμήθειες πιστωτικών καρτών. Ετσι, θα μειωθούν τα περιθώρια κέρδους σε μια περίοδο που πολλές τράπεζες αγωνίζονται να προσελκύσουν καταθέσεις, προσφέροντας υψηλές αποδόσεις.
Κάποιες τράπεζες δεν περιμένουν την Ουάσιγκτον για να λάβουν αποφάσεις που, όπως λένε, θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες.

Η JPMorgan Chase για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης στεγαστικών ύψους 70 δισ. δολαρίων. Η Bank of America υιοθέτησε ανάλογο πρόγραμμα τον περασμένο μήνα, υπό την πίεση όμως των ρυθμιστικών αρχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v