PIMCO: ”Άχρηστη” η δήλωση Snow για επιτόκια

Έντονη κριτική άσκησε ο Paul McCulley, της μεγαλύτερης εταιρίας διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, Pimco, στον John Snow, αποκαλώντας αχρείαστη, αδικαιολόγητη και άχρηστη την πρόβλεψή του για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Οι δηλώσεις Snow προκάλεσαν άμεσα πωλήσεις στα ομόλογα.

PIMCO: ”Άχρηστη” η δήλωση Snow για επιτόκια
Μη χρήσιμη, αδικαιολόγητη και άχρηστη χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ John Snow, σχετικά με την προβλεπόμενη αύξηση των επιτοκίων σε περίοδο ανάκαμψης της οικονομίας, ο Paul McCulley, διαχειριστής κεφαλαίων της Pimco, προσθέτοντας ότι τα λόγια του οδήγησαν τα ομόλογα άμεσα σε πτώση.

Ο fund manager του μεγαλύτερου ομίλου διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, πρόσθεσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg του Τόκιο, ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτα να ανακοινώνει το υπουργείο στους μελλοντικούς αγοραστές ομολόγων, ότι οι τιμές τους θα υποχωρήσουν.

Ο κ. Snow είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times ότι αποτελεί μυθοπλασία η Fed να μην μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια σε περίοδο εκλογών. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τον κ. McCulley προκάλεσε άμεσα νευρικότητα στην αγορά ομολόγων.

Η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει την αμερικανική κυβέρνηση να πληρώσει τελικώς περισσότερα χρήματα για τα ομόλογα που θέλει να εκδώσει, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το ιστορικά υψηλό έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το συγκεκριμένο έλλειμμα αναμένεται να αγγίξει τα 374,2 δισ. δολ το 2003. Το 2004 δε αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 δισ. δολ το 2004, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε το ιστορικά υψηλό ποσό των 60 δισ. δολ σε 3ετή, 5ετή και 10ετή ομόλογα τον Αύγουστο ενώ ήδη προβλέπεται ότι οι εκδόσεις τους θα αυξηθούν σημαντικά την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, ο κ. Snow στη συνέντευξή του προφανώς εννοούσε όταν έκανε λόγο για αύξηση των επιτοκίων, τα επιτόκια της αγοράς (market rates) ή αλλιώς τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κι όχι το βασικό επιτόκιο της Fed.

Ο κ. McCulley πρόσθεσε επί τούτου ότι ούτως ή άλλως ο κ. Snow δεν επιτρέπεται να ανοίγει τον ”δρόμο” των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων.

Επίσης επέστησε την προσοχή και του κ. Snow αλλά και του κ. George Bush καθώς επανελλημμένα κάνουν δηλώσεις σχετικά με την πολιτική του ισχυρού δολαρίου, οι οποίες όμως είναι αντιφατικές με τα λεγόμενά τους περί ευέλικτων συναλλαγματικών ισοτιμιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v