Merrill Lynch: Σημάδια κόπωσης στη Wall Street

Τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων για το γ΄ τρίμηνο έχουν ήδη προεξοφληθεί και ως εκ τούτου παύουν να αποτελούν έκπληξη, επισημαίνει η Merrill Lynch, εκτιμώντας ότι η ήπια συμπεριφορά των επενδυτών συνιστά ένδειξη κόπωσης στην ”υπεραγορασμένη” Wall Street.

Merrill Lynch: Σημάδια κόπωσης στη Wall Street
Η ήπια αντίδραση των επενδυτών την προηγούμενη εβδομάδα, στα καλύτερα του αναμενομένου τριμηνιαία αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι η Wall Street είναι ”υπεραγορασμένη”.

Αυτό επισημαίνει η Merrill Lynch σε έκθεσή της με τίτλο ”Market Analysis Comment: What else is new?” και ημερομηνία 20 Οκτωβρίου, προοιωνιζόμενη έτσι μια προσωρινή διόρθωση της αγοράς, εντός όμως της ανοδικής τάσης.

Την ίδια στιγμή ο διεθνής επενδυτικός οίκος προσθέτει ότι τόσο οι βραχυπρόθεσμοι όσο και οι μεσοπρόθεσμοι δείκτες που αποτυπώνουν την τάση της αγοράς (momentum indicators) εκτινάχθηκαν σε ”υπεραγορασμένα” επίπεδα την προηγούμενη εβδομάδα, σηματοδοτώντας έτσι τη διόρθωσή τους.

Ο δείκτης των ανοδικών μετοχών προς τις πτωτικές (advance/decline ratio) άγγιξε την Παρασκευή τα χειρότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, ενώ παράλληλα οι μετοχές εκείνες που έχουν υπερβεί τον Κινητό Μέσο Όρο των 200 ημερών φτάνουν στο 80%.

Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, η αγορά δεν αντέδρασε πολύ θετικά στα καλύτερα των προβλεπόμενων μεγέθη των αμερικανικών εταιριών για το γ΄ τρίμηνο. Ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός μεμονωμένων μετοχών ”αντέδρασε” πολύ αρνητικά στα απογοητευτικά νέα.

Επειδή στις αρχές Οκτωβρίου γινόταν λόγος για σημαντικά βελτιωμένα μεγέθη, οι ”εκπλήξεις” κατέληξαν να μην είναι τελικώς εκπλήξεις. Άλλωστε ακόμη και εκείνες οι εταιρίες που όντως κατέγραψαν καλύτερα των προβλέψεων κέρδη, οι μετοχές τους δεν παρουσίασαν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Επίσης εκείνες οι εταιρίες που εμφανίστηκαν επιφυλακτικές για το επόμενο τρίμηνο ή ανακοίνωσαν κατώτερα των εκτιμήσεων μεγέθη, ”είδαν” τις μετοχές τους να δέχονται μεγάλες πιέσεις, επιβεβαιώνοντας τα σημάδια κόπωσης της Wall Street.

Το αρνητικό κλίμα που είθισται να προμηνύεται από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές για το διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου της εκάστοτε χρονιάς, δεν έχει επαληθευθεί κατά το φετινό διάστημα. Σύμφωνα λοιπόν με τη Merrill Lynch, το αντίστοιχα πολυσυζητημένο θετικό κλίμα που εκτιμάται ότι θα επικρατήσει κατά τη διάρκεια Νοεμβρίου-Απριλίου ενδεχομένως να μην ισχύσει επίσης.

Κρίσιμο σημείο στήριξης θεωρεί η Merrill Lynch τις 9.275 για τον Dow Jones, τις 995 για τον S&P 500 και τις 1.785 για τον Nasdaq Composite, επίπεδα που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο. Αν τα συγκεκριμένα όρια διασπαστούν προς τα κάτω, τότε αναμένεται μεγαλύτερη διόρθωση για τους 3 προλεγόμενους δείκτες

Η Merrill Lynch συνιστά στους μεσο-μακροπρόθεσμους επενδυτές να ενισχύουν τις θέσεις τους σε ελκυστικές μετοχές και κλάδους, κυρίως κατά τις περιόδους αδυναμίας των αγορών, προκειμένου να ”εκμεταλλευθούν” την κορύφωση της ”κυκλικής bull market” στο τέλος της χρονιάς ή το 2004.

Στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεών της βρίσκονται οι μετοχές των εταιριών κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων, του πετρελαίου και φυσικού αερίου, των περιφεριακών τραπεζών (regional banks), της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ορισμένες τεχνολογικές μετοχές.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v