Levkovich: ”Δυναμικά” τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ

Δυναμισμό εμφανίζουν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των αμερικανικών επιχειρήσεων μέχρι στιγμής, με 7 εταιρίες να εκπλήσσουν θετικά τους επενδυτές για κάθε μια που τους δυσαρεστεί, τονίζει ο κορυφαίος αναλυτής της Citigroup, Tobias Levkovich σε πρόσφατο report του. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της Citigroup για την οικονομία των ΗΠΑ και τα επιτόκια.

Levkovich: ”Δυναμικά” τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ
”Καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα του 28% των εταιριών που οι μετοχές τους συμμετέχουν στον S&P-500”, τονίζει ο Tobias Levkovich, κορυφαίος αναλυτής της Citigroup Smith Barney, σε έκθεσή του με τίτλο ”Monday Morning Musings: Profit Power” και ημερομηνία 17 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος υποστηρίζει παράλληλα ότι οι εταιρίες εκείνες που εξέπληξαν θετικά με τα μεγέθη τους τους επενδυτές, σε σχέση με αυτές που τους δυσαρέστησαν, είχαν αναλογία 7 προς 1, ενώ σε ετήσια βάση τα κέρδη τους είχαν παράλληλα ενισχυθεί κατά 17%.

Τον ”ανήφορο” οδήγησαν κυρίως ο χρηματοοικονομικός κλάδος, της τεχνολογίας πληροφορικής, και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι οποίοι και κατέγραψαν τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας τους.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι μέχρι στιγμής καμία τεχνολογική εταιρία δεν απογοήτευσε τους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή πολύ θετική είναι η εικόνα που έχει ο κ. Levkovich και για τους ”κυκλικούς τομείς”, οι οποίοι μέχρι τη λήξη του χρόνου αναμένεται να εκπλήξουν θετικά τις αγορές. Ο ίδιος δε υποστηρίζει ότι όλα τα καλά νέα δεν έχουν προεξοφληθεί ακόμη στις αγορές, με αποτέλεσμα να διατηρεί τη θετική εικόνα που έχει για τη Wall Street το 2003.

Ας αναφερθεί ωστόσο ότι ο κορυφαίος αναλυτής της Citigroup εξακολουθεί να τηρεί στάση επιφυλακτικότητας για το 2004, παρά τις νέες εισροές κεφαλαίων που παρατηρήθηκαν στην αμερικανική αγορά από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, με αφορμή την εκτίναξη του S&P-500 σε νέα υψηλά επίπεδα για το έτος, τα οποία ξεπέρασαν τις ”κορυφές” του 1999 και 2002.

Επειδή όμως πολύ συχνά έχει υπογραμμιστεί ότι το 1994 έμοιαζε πάρα πολύ με το 1984 και το 2004 αναμένεται να ”μοιάσει” με το 1994, ο κ. Levkovich δηλώνει ότι το 1984 αλλά και το 1994 αποτέλεσαν όντως δύο πολύ καλές χρονιές για την αμερικανική οικονομία, οι οποίες όμως δεν ήταν και τόσο καλές για τη Wall. Άλλωστε ας σημειωθεί ότι η διατήρηση των εντυπωσιακών κερδών αλλά και των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας είναι κάτι αβέβαιο. Να προσθέσουμε επίσης εμείς ότι είθισται η τρίτη χρονιά θητείας του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου να είναι η καλύτερη για τη Wall Street, και όχι η τέταρτη.

Γενικότερα, πάντως, οι προβλέψεις της Citigroup (όπως αποτυπώνονται σε άλλη έκθεση του οργανισμού με τίτλο ”Transitions” και ημερομηνία 17/10) για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ιδιαιτέρως θετικές, καθώς οι αναλυτές της πιστεύουν ότι η αύξηση της ζήτησης, η ενίσχυση των εταιρικών κερδών αλλά και οι υπεραποδόσεις των μετοχών ενισχύουν την αισιοδοξία για την πορεία ανάπτυξής της.

Οι ίδιοι δε επισημαίνουν ότι τα επιτόκια είναι ”ευαίσθητα” στις ”κυκλικές δυνάμεις”. Εν τούτοις, η σταθερή πολιτική της Fed σε συνδυασμό με την κάμψη του πληθωρισμού θα καθυστερήσουν μια ενδεχόμενη αύξησή τους.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v