Γερμανία: Αμετάβλητες οι τιμές παραγωγού (update)

Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης τιμών παραγωγού (ΡΡΙ) στη Γερμανία το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της ανόδου του ευρώ που βοήθησε στη μείωση του κόστους. Την ίδια στιγμή την ανάκαμψη της οικονομίας προεξοφλούν για το 2004 25.000 επιχειρηματίες.

Γερμανία: Αμετάβλητες οι τιμές παραγωγού (update)
Tην ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας το 2004, μετά από 3 χρόνια κάμψης των ρυθμών ανάπτυξής της, βλέπουν 25.000 επιχειρηματίες. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της έρευνας που διενήργησαν από κοινού η DIHK (που εκπροσωπεί 3 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και η Ενωση Εμπόρων της Γερμανίας.

Το ποσοστό εκείνων των επιχειρηματιών που πιστεύει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει δυναμικά ανήλθε τον Οκτώβριο στο 29% από 17% τον Ιούνιο, καθώς οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα ενισχυθούν σημαντικά οι εγχώριες εξαγωγές, που με τη σειρά τους τροφοδοτούν το 33% της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Το μεγαλύτερο δε μέρος των εξαγωγών ας επισημανθεί ότι προορίζεται για τις ΗΠΑ, γι’ αυτό άλλωστε και τα σενάρια ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας ευνοούν και τη γερμανική.

Ώθηση στις εκτιμήσεις τους έδωσαν και τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Bundesbank, Εrnst Welteke, ότι η γερμανική οικονομία θα σημειώσει στο γ΄ τρίμηνο του έτους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από ένα εξάμηνο αρνητικών. Ωστόσο ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την DIHK, αν η ισοτιμία του ευρώ ενισχυθεί επιπλέον κατά 20% έναντι του δολαρίου, τότε θα ασκήσει πιέσεις στην πορεία της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι οι περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν τις απολύσεις του χρόνου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού στη Γερμανία, ο οποίος παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω της ανόδου του ευρώ που περιόρισε το κόστος.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 1,9% σε ετήσια βάση, ενώ έναντι του προηγούμενου μήνα δεν σημείωσε μεταβολή. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για άνοδο 2% σε ετήσια βάση και 0,1% σε μηνιαία βάση.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πληθωρισμού από τις τιμές παραγωγού, τονίζοντας ότι οι τιμές παραμένουν υπό έλεγχο, κυρίως λόγω της ανόδου του ευρώ αλλά και του χαμηλού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v