Στις συμπληγάδες ΗΠΑ-Γαλλίας η Credit Lyonnais

Τη συγκατάθεσή της ώστε να προχωρήσει ο διακανονισμός μεταξύ της Credit Lyonnais και αμερικανικών δικαστικών αρχών αρνείται να δώσει η γαλλική κυβέρνηση, μεταφέροντας εμμέσως το ”βάρος” του θέματος της Executive Life στην πολιτική και στον καλούμενο ”εμπορικό υπερτλαντικό πόλεμο”.

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ-Γαλλίας η Credit Lyonnais
Την άρνησή της να συνυπογράψει τον διακανονισμό της Credit Lyonnais με τις διωκτικές αρχές της Καλιφόρνια ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, φωτίζοντας την πολιτική διάσταση του θέματος της Executive Life.

Η Executive Life είναι μια ασφαλιστική εταιρία στις ΗΠΑ, την οποία εξαγόρασε το 1991 η τότε κρατική γαλλική τράπεζα. Το ”πρόβλημα” που ανέκυψε είναι ότι ο πολιτειακός νόμος των αρχών της δεκαετίας του ’90 απαγόρευε σε τραπεζικό ίδρυμα να κατέχει ασφαλιστική εταιρία, με αποτέλεσμα η Credit Lyonnais να καλείται προς απολογία στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν άλλωστε ότι δεν αποκλείεται, αν δεν υπάρξει τελικά συμβιβασμός, οι δικαστικές αρχές της Καλιφόρνια να αφαιρέσουν από το τραπεζικό ίδρυμα την άδεια δραστηριοποίησης στην περιοχή.

Πού ανακατεύεται το γαλλικό Δημόσιο; Στις αρχές του 1990 η Credit Lyonnais αποτελούσε κρατική εταιρία. Σαν αποτέλεσμα, για την επικύρωση του συμβιβασμού ύψους 585 εκατ. δολ. της Lyonnais με τις αμερικανικές αρχές απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των Παρισίων.

Αν και ο ίδιος ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Φ. Μερ, προσπάθησε να πείσει τη γαλλική κυβέρνηση να δώσει τη συγκατάθεσή της για την εξωδικαστική διευθέτηση του ζητήματος, αυτή δεν φαίνεται να πείστηκε, με αρκετά μάλιστα από τα μέλη της να κάνουν λόγο για ”εκβιασμό”.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το Παρίσι μετακυλίει το βάρος στην πολιτική πτυχή του θέματος, εντάσσοντάς το στη δέσμη των ανεπίλυτων ζητημάτων που δεδομένα υπάρχουν ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ε.Ε. και συναποτελούν αυτό που καλείται ”διατλαντικός εμπορικός πόλεμος”.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v