ΗΠΑ: Αύξηση 0,3% στις λιανικές πωλήσεις- πλην ΙΧ

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εκτινάχθηκε ο δείκτης μεταποίησης Empire State των ΗΠΑ, φτάνοντας τον Οκτώβριο στις 33,7 μονάδες. Την ίδια στιγμή, οι λιανικές πωλήσεις εκτός αυτοκινήτων αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Θετική η εικόνα των futures, περιορίζουν την άνοδό τους οι ευρωαγορές, κέρδη για το δολάριο.

ΗΠΑ: Αύξηση 0,3% στις λιανικές πωλήσεις- πλην ΙΧ
Εντυπωσιακά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δείκτη Μεταποίησης Empire State, τον οποίο εκδίδει η Fed της Νέας Υόρκης, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο συγκεκριμένος δείκτης ανήλθε στις 33,7 μονάδες τον Οκτώβριο από 18,4 τον Σεπτέμβριο κι από 16 μονάδες που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Την ίδια στιγμή την πρώτη τους πτώση μετά από τρεις ολόκληρους μήνες κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας κατά 0,2% μετά από άνοδο κατά 1,2% τον Αύγουστο και από πτώση 0,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα στοιχεία του Αυγούστου αναθεωρήθηκαν προς τα επάνω στο 1,2% από 0,6% της αρχικής ανακοίνωσης. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2002, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 7,5%, καταγράφοντας έτσι μια από τις καλύτερες ετήσιες επιδόσεις από τον Απρίλιο του 2000.

Εξαιρουμένου του τομέα των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο μετά από άνοδο κατά 1,2% τον Αύγουστο, σημειώνοντας έτσι αύξηση για πέμπτο συνεχή μήνα. Για τον Αύγουστο είχε αρχικώς ανακοινωθεί αύξηση των πωλήσεων κατά 0,7%.

Τα στοιχεία θεωρούνται πολύ θετικά, καθώς αποτελούν ένδειξη για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών που με τη σειρά τους τροφοδοτούν το 70% της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων μεμονωμένα διαμορφώθηκαν κατά 1,6% χαμηλότερα.

Άμεση ήταν η αντίδραση στην αγορά συναλλάγματος, με το ευρώ να υποχωρεί στα 1,1635 έναντι του δολαρίου από 1,1675 που ήταν λίγο πριν την ανακοίνωση των στοιχείων. Η εικόνα των futures στη Νέα Υόρκη είναι θετική.

Θετική επίσης ήταν και η αντίδραση των ευρωαγορών, για λίγο όμως, καθώς μετά περιόρισαν την άμεση άνοδό τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v