Γερμανία: Φοροαπαλλαγές - σωσίβιο για ασφαλιστικές

Σαν ”μάννα εξ ουρανού” ήρθε για τις γερμανικές ασφαλιστικές το δημοσίευμα των FTD, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει ριζικά το φορολογικό νομοσχέδιο που αφορά στον κλάδο, εξοικονομώντας έτσι για τις εταιρίες έως και 10 δισ. ευρώ το 2003.

Γερμανία: Φοροαπαλλαγές - σωσίβιο για ασφαλιστικές
Ράλι σημειώνουν οι μετοχές των γερμανικών ασφαλιστικών εταιριών μετά από δημοσίευμα των Financial Times Deutschland, που τονίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση ενδεχομένως να ανακοινώσει εντός της εβδομάδος αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο που αφορά στην τόνωση του πληγέντος ασφαλιστικού κλάδου.

Σύμφωνα με τις αλλαγές αυτές, οι εταιρίες του χώρου (κυρίως αυτές των ασφαλειών ζωής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) αναμένεται να εξοικονομήσουν 5-10 δισ. ευρώ φέτος.

Πριν από λίγη ώρα το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι την Παρασκευή θα τεθούν παράλληλα επί τάπητος κι άλλες μεταρρυθμίσεις.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές αναμένεται να επιτρέψουν στις ασφαλιστικές να αφαιρέσουν τις ζημιές του χαρτοφυλακίου μετοχών τους, από τη φορολογική τους δήλωση.

Ας σημειωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει τις εν λόγω αλλαγές μετά την κατάρρευση της Mannheimer Lebensversicherung τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας έτσι το πρώτο φαινόμενο κήρυξης πτώχευσης γερμανικής ασφαλιστικής εταιρίας μετά από 50 χρόνια. Η εξέλιξη αυτή αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για ανάλογα φαινόμενα, με αποτέλεσμα να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν οι αλλαγές στον ασφαλιστικό τομέα.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι ασφαλιστικές θα ”απολαύσουν” αναδρομικές φοροελαφρύνσεις, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2003.

Η Munich Re, π.χ., αναμένεται να εξοικονομήσει 750 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που είναι μεγάλες οι πιθανότητες να καταγράψει έστω και μικρά κέρδη για πρώτη φορά στο γ΄ τρίμηνο, μετά από 5 συνεχή τρίμηνα ζημιών, που κόστισαν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την S&P. Θετικός θα είναι φυσικά ο αντίκτυπος και στην Allianz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v