T. Levkovich: Ανακάμπτουν οι τιμές στις ΗΠΑ

Στα πρώτα στάδια της ανάκαμψής τους βρίσκονται οι τιμές των αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών, απομακρύνοντας τον αποπληθωρισμό και δίνοντας διττά οφέλη στην αμερικανική οικονομία, αλλά και στη Wall Street, αναφέρει ο κορυφαίος αναλυτής της Citigroup Smith Barney, Tobias Levkovich.

T. Levkovich: Ανακάμπτουν οι τιμές στις ΗΠΑ
Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Tobias Levkovich, κορυφαίος αναλυτής της Citigroup Smith Barney, σχετικά με την ανάκαμψη των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, εξέλιξη που εν μέρει απομακρύνει τις ανησυχίες (εδώ και δύο χρόνια σχεδόν) των επενδυτών σχετικά με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε report του με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου και τίτλο ”Reversing the Lack of Pricing Power?”.

Σύμφωνα με τον κ. Levkovich, στον τομέα των υπηρεσιών -με ενδεικτικό το παράδειγμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης- παρατηρείται ήδη σταδιακή ανάκαμψη των τιμών, σε μακροπρόθεσμη βάση (secular basis).



Ο επενδυτικός οίκος προβλέπει την αύξηση των τιμών του κλάδου κατά 11%-12% το 2004. Την ίδια στιγμή και ο τομέας των αερομεταφορών αλλά και αυτός των ξενοδοχείων έχουν ήδη ξεκινήσει να αυξάνουν τις τιμές τους, σε κυκλική όμως βάση.

Δυνατότητα αύξησης των τιμών (pricing power) βλέπει ο κ. Levkovich και στις μεγάλες βιομηχανίες, κυρίως σε αυτές που κατασκευάζουν οικοδομικά υλικά. Σημάδια σταθεροποίησης εντοπίζονται παράλληλα και στον τομέα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αλλά στον τομέα των Η/Υ.



Σημαντικό αντίκτυπο έχει και η εξασθένηση του δολαρίου, η οποία καθιστά τα αμερικανικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων, δηλώνει ο κ. Levkovich. Έκδηλος όμως είναι ο αντίκτυπος κυρίως στον τομέα της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο κ. Levkovich προβλέπει ότι ο δείκτης τιμών προς κέρδη του S&P-500 θα κυμανθεί στις 17-19 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2003 και στις 15-16,5 φορές το 2004. Θετικό αντίκτυπο όμως στην πορεία της Wall Street θα έχουν επίσης η αύξηση των επιχειρηματικών δαπανών, αλλά και η βελτίωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.

Ο κορυφαίος αναλυτής της Citigroup Smith Barney δηλώνει ότι παρ’ όλο που η προοπτική της αμερικανικής αγοράς τον ”ανησυχεί” λίγο το 2004, παραμένει αισιόδοξος για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της.

Ως εκ τούτου διατηρεί την τιμή-στόχο των 1.075 μονάδων για τον S&P-500 το 2003, προσθέτοντας ότι στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεών του βρίσκονται οι μετοχές των American Express, Morgan Stanley, Intel, Applied Materials, Eaton, SPX, Union Pacific, Viacom, Starwood και Belo.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v