Τα ”θύματα” του πετρελαϊκού πάρτι

Καλά κρατεί το πετρελαϊκό πάρτι στις διεθνείς αγορές, παρά τη διά στόματος George Bush λήξη του πολέμου στο Ιράκ πριν από 5 ολόκληρους μήνες. Ωστόσο, εκτός από τους ευχαριστημένους (πετρελαϊκές) υπάρχουν και πολλοί δυσαρεστημένοι, όπως είναι η BASF και η Dupont, οι οποίες ήδη ”χτύπησαν” καμπανάκια για τα μεγέθη τους.

Τα ”θύματα” του πετρελαϊκού πάρτι
Τα 32 δολ. το βαρέλι πλησίασε και πάλι την περασμένη εβδομάδα η τιμή του πετρελαίου, 5 μήνες μετά την κήρυξη λήξης του πολέμου των ΗΠΑ με το Ιράκ, διά στόματος του Αμερικανού προέδρου George Bush.

Αφορμή για την ανοδική κίνηση του ”μαύρου χρυσού” την προηγούμενη εβδομάδα έδωσαν οι προειδοποιήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στο δ΄ τρίμηνο, κατά 0,9% υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, σε μια περίοδο που τα αποθέματα αργού παραμένουν σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή γίνεται λόγος από τους μετεωρολόγους για ”βαρύ” χειμώνα, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να εκτιναχθούν και πάλι στα ύψη.

Η ανατίμηση του ”μαύρου χρυσού” μπορεί να αποτελεί ένα ”καλό νέο” για τις εταιρίες του χώρου, την ίδια όμως στιγμή προβληματίζει τόσο τους καταναλωτές (και δη τους Αμερικανούς, που με τις δαπάνες τους πυροδοτούν το 70% της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας) όσο και πολλές αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η πρόσθετη αύξηση του ενεργειακού κόστους συμβάλλει στην αφαίρεση 30 μονάδων βάσης από τους ρυθμούς αύξησης της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε επίπεδο εταιριών, ο μεγαλύτερος όμιλος χημικών στον κόσμο, BASF, δήλωσε ότι προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την ανατίμηση του πετρελαίου, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περικοπές είτε κόστους, ύψους 250 εκατ. δολ., είτε 1.000 θέσεων εργασίας. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις της DuPont.

Η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων, Delphi Corp, δήλωσε ότι ζητά από τους προμηθευτές της να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλά, προκειμένου να καλύψει την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Έντονος όμως είναι και ο προβληματισμός πολλών αεροπορικών επιχειρήσεων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι οποίες φαίνεται πως δεν ”αντέχουν” την ανατίμηση του πετρελαίου.

Ήδη η ATA Airlines, ο δέκατος μεγαλύτερος αερομεταφορέας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί σε καθημερινή πλέον βάση τις διακυμάνσεις στην αγορά του αργού του Λονδίνου αλλά και της Νέας Υόρκης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης των προβλέψεών της για τα αποτελέσματα του 2003.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου όμως έχει προβληματίσει και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία από τη μεριά της καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να μην περάσει σε επίπεδο καταναλωτών. Από ημέρα σε ημέρα αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις και στα διυλιστήρια, έτσι ώστε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί κοντά στα περυσινά επίπεδα, όπως αναφέρουν ελληνικά δημοσιεύματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v