Γαλλία: Πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός

Απρόσμενη αύξηση σημείωσε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη Γαλλία, ξεπερνώντας το όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ, κοντά στο 2%. Την ίδια στιγμή η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Αύγουστο για πρώτη φορά μετά από 3 ολόκληρους μήνες, λόγω της μείωσης της ζήτησης για ενέργεια, αυτοκίνητα και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Γαλλία: Πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός
Απρόσμενη αύξηση κατά 0,5% σημείωσε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη Γαλλία, ξεπερνώντας το όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ, κοντά στο 2%, φτάνοντας στο 2,2% αντίστοιχα. Αναλυτές προέβλεπαν τη διατήρηση του τιμαρίθμου στο 1,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Η ανάφλεξη των πληθωριστικών πιέσεων οφείλεται στην ανατίμηση των τροφίμων, αλλά και στην εκτίναξη της τιμής του ”μαύρου χρυσού” πάνω από τα 30 δολ. το βαρέλι. Αναλυτές, μετά τα σημερινά στοιχεία, προεξοφλούν περαιτέρω αύξηση του τιμαρίθμου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους.

Ωστόσο, αν το ευρώ συνεχίσει την ανοδική πορεία του, ενδεχομένως να παρατηρηθεί κάμψη του πληθωρισμού από το 2004.

Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε, για πρώτη φορά μετά από 3 ολόκληρους μήνες, λόγω της μείωσης της ζήτησης για ενέργεια, αυτοκίνητα και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Αναλυτικά, η βιομηχανική παραγωγή διαμορφώθηκε κατά 0,9% χαμηλότερα, από αμετάβλητη που είχε παραμείνει τον προηγούμενο μήνα και από αύξηση κατά 0,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ας σημειωθεί ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας ήταν πολύ χειρότεροι κατά το β΄ τρίμηνο από αυτούς της Γερμανίας και της Ιταλίας, οι οποίες ”βυθίστηκαν” στην ύφεση. Στην κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας συνέβαλε η ραγδαία μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v