Ecofin: ”Ναι” για εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές

Την έγκρισή του για τη διενέργεια εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών επί μετοχών έδωσε, μετά το Ευρωκοινοβούλιο και το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας (Ecofin), αν και υπήρξαν αντίθετες γνώμες από Βρετανία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία και Σουηδία.

Ecofin: ”Ναι” για εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές
Το περιεχόμενο της κοινοτικής οδηγίας για τις επενδυτικές υπηρεσίες ενέκριναν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνοντας έτσι και αυτοί, μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ”πράσινο φως” για διενέργεια εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών από τράπεζες και επενδυτικούς οίκους.

Σημαντική ωστόσο χαρακτηρίζεται η σχετική αντίθεση που εξέφρασαν η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο. Ιδιαίτερη δε βαρύτητα δίνεται στις ενστάσεις της Βρετανίας, στην οποία ”ανήκει” το 75% των συνολικά διαπραγματευόμενων τίτλων στην Ε.Ε.

Η βρετανική πλευρά ισχυρίστηκε ότι η οδηγία μπορεί να αποδειχτεί ”αντιπαραγωγική” και ίσως αποθαρρύνει τις επενδυτικές εταιρίες από το να προσφέρουν καλύτερες συμφωνίες σε μικρότερους επενδυτές.

”Τα βασικά στοιχεία της οδηγίας, όπως έχει σήμερα, είναι σε λάθος κατεύθυνση και προφανώς αντι-ανταγωνιστικά”, παρατήρησε ο επικεφαλής γραμματέας του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, P. Boateng.

Τώρα, η ντιρεκτίβα ”επιστρέφει” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου πρέπει να τύχει δεύτερης έγκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις τελικές διορθώσεις επί της οδηγίας, τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι έχουν το δικαίωμα να διενεργούν εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά έχουν και την υποχρέωση να ενημερώνουν για τις τιμές αγοράς και πώλησης ιδιωτών (και όχι θεσμικών) επενδυτών.

Η συγκεκριμένη οδηγία εντάσσεται στο σχέδιο για δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς, έως το 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v