Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Νέα συμφωνία με ΔΝΤ ζητά η αγορά

Συμφωνία αναχρηματοδότησης δανείου 10 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ ζητούν από την κυβέρνηση της Τουρκίας οι επιχειρηματίες της χώρας. Με ισχυρές απώλειες ύψους 6,27% έκλεισε ο ISE 100. Στο -8,8% οι τράπεζες. "Βουτιά" για τη λίρα.

Τουρκία: Νέα συμφωνία με ΔΝΤ ζητά η αγορά
Συμφωνία αναχρηματοδότησης του δανείου 10 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητούν από την κυβέρνηση της Τουρκίας οι επιχειρηματικοί ηγέτες της χώρας, τη στιγμή που η αγορά υποχωρεί 16% το τελευταίο τριήμερο, εν μέσω κλυδωνισμών από τη διεθνή κρίση.
 
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη συμφωνία δανειοδότησης της Τουρκίας με 10 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ έληξε τον Μάιο και δεν έχει οριστικοποιηθεί νέα συμφωνία.

Ειδικότερα, με βάση δημοσίευμα του Reuters, η πρόεδρος της TUSIAD, κ. Arzuhan Dogan Yalcingad, της επιχειρηματικής ένωσης της γειτονικής χώρας ζητά την άμεση υπογραφή συμφωνίας με το ΔΝΤ, γεγονός που εκτιμά ότι θα λειτουργήσει σαν ανάχωμα στην υποχώρηση της αγοράς αλλά και του νομίσματος της Τουρκίας.  

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν χρειάζεται νέο δάνειο και ο πρωθυπουργός, κ. Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίζεται διστακτικός εν όψει και των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς θέλει να δείξει ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Ο δείκτης ISE-100 του γειτονικού χρηματιστηρίου έκλεισε στις 25.780 μονάδες, χάνοντας σήμερα 1.730 μονάδες ή 6,27%, ενώ τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει χάσει το 16% της αξίας του, καθώς συνεχίζεται η φυγή των ξένων επενδυτών από την αγορά.  

"Πτωραθλητής" στην πτώση αναδείχθηκε για μια ακόμη συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος εμφάνισε απώλειες 8,87%. Πτώση 6,6% για τον χρηματοοικονομικό κλάδο.  

Παράλληλα, συνεχίζεται η διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Το τελευταίο διήμερο το δολάριο κερδίζει 8,5% έναντι του τουρκικού νομίσματος και το ευρώ ενισχύεται κατά 6,4%.

Ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου της Τουρκίας, κ.Huseyin Erkan, διαβεβαίωσε ότι το χρηματιστήριο θα παραμείνει ανοιχτό παρά τη μεταβλητότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v