CESR: Υποβάλλεται εισήγηση για ενημερωτικά δελτία

Προς έγκριση εκ μέρους της Κομισιόν υποβάλλεται από τη CESR η τελική εισήγηση για τα ενημερωτικά δελτία που θα αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές κινητές αξίες. Η εξέλιξη αναμένεται να φέρει τους επενδυτές ενώπιον μιας νέας μορφής ενημερωτικών δελτίων.

CESR: Υποβάλλεται εισήγηση για ενημερωτικά δελτία
Προς υποβολή οδεύει πλέον η τελική εισήγηση της CESR στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυξάνοντας την πιθανότητα οι επενδυτές να βρεθούν σύντομα ενώπιον μίας νέας τυποποιημένης μορφής ενημερωτικών δελτίων για όλες τις ευρωπαϊκές κινητές αξίες.

Η εισήγηση αυτή ακολουθεί την ευρεία διαβούλευση της CESR με την αγορά για την ελάχιστη πληροφόρηση που θα πρέπει να παρέχεται στο ενημερωτικό δελτίο. Συμπεριλαμβάνει έναν ”χάρτη-οδηγό” που σκοπό έχει να βοηθήσει τις εταιρίες να προσδιορίζουν το είδος της πληροφορίας που απαιτείται για τη δημόσια προσφορά ή την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση διαφορετικών τύπων κινητών αξιών στην Ε.Ε. Περιλαμβάνει επίσης συγκεκριμένες προτάσεις για τη μορφή του ενημερωτικού δελτίου, καθώς και την υποχρέωση των εκδότριων εταιριών να δημοσιεύουν ετησίως πληροφορίες εφόσον έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά.

Αναλυτικότερα, η τελική εισήγηση της CESR προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφει την ελάχιστη πληροφόρηση που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε κάθε ενημερωτικό δελτίο στην Ε.Ε. (η CESR εισηγείται υποχρεώσεις διαφάνειας σχετικά με πρότυπα για παράγωγα προϊόντα, προγράμματα προσφορών, εκδιδόμενους τίτλους για ομόλογα από θεσμικούς επενδυτές, καθώς και μία πρόταση για τις ελάχιστες υποχρεώσεις διαφάνειας για μετοχές που στηρίζονται σε κάποιο άλλο προϊόν, όπως για παράδειγμα έναν υποκείμενο τίτλο) και τη μορφή του ενημερωτικού δελτίου (η Οδηγία επιτρέπει το ενημερωτικό δελτίο να συντίθεται είτε από τρία ξεχωριστά κείμενα είτε από ένα μοναδικό ενιαίο κείμενο. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα χρήσης ενός ενημερωτικού δελτίου βάσης (base prospectus).

Η CESR περιγράφει εκτενώς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο το ενημερωτικό δελτίο, τόσο στην περίπτωση που είναι ένα ενιαίο κείμενο όσο και στην περίπτωση που υιοθετείται η μορφή του δελτίου βάσης και των παραρτημάτων του.

Επιπλέον, η CESR, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι είναι πρακτικό και εύκολο για τις εταιρίες που επιθυμούν να κάνουν δημόσια εγγραφή ή να διαθέσουν τις αξίες τους προς διαπραγμάτευση, παρέχει ένα πρακτικό εγχειρίδιο με τη μορφή προβλεπόμενου σχεδίου οδηγίας, για να βοηθήσει τις εκδότριες εταιρίες να προσδιορίσουν το είδος της πληροφορίας που χρειάζεται για κάθε τύπο κινητής αξίας και για κάθε μορφή ενημερωτικού δελτίου.

Ακόμη, η τελική εισήγηση της CESR περιλαμβάνει διατάξεις για την ετήσια πληροφόρηση. Εκεί, η CESR προτείνει ότι η ετήσια πληροφόρηση μπορεί να δημοσιεύεται ή να εμφανίζεται σε ηλεκτρονική μορφή και να δημοσιοποιείται είτε στην ιστοσελίδα της εκδότριας εταιρίας είτε στην ιστοσελίδα της αρμόδιας εποπτικής αρχής.

Υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, η δημοσίευση αυτού του κειμένου μπορεί να ανατεθεί στην ίδια την οργανωμένη αγορά. Θα υπάρχει μία καταληκτική ημερομηνία δεκαπέντε εργάσιμων ημερών προκειμένου να σταλεί αντίγραφο του κειμένου προς την αρμόδια εποπτική αρχή.

Η διαβούλευση της CESR με την αγορά είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά αλλαγών στην τελικά υποβληθείσα εισήγηση της CESR προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της απόφασης να επιτραπεί στις περισσότερες μη μετοχικές κινητές αξίες, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων επιλογής (warrants) σε οποιαδήποτε μορφή (με κάποιες εξαιρέσεις), να συμπεριληφθούν στο ίδιο δελτίο βάσης.

Ακόμα από τις διαδικασίες διαβούλευσης της CESR με την αγορά προέκυψε ότι οι εκδότριες εταιρίες θα πρέπει να δηλώνουν στο ενημερωτικό δελτίο από πού μπορεί να αντληθεί πληροφόρηση που αφορά στην παρελθούσα και στη δυνητική συμπεριφορά του υποκείμενου προϊόντος και στη διακύμανσή του, καθώς και ότι θα πρέπει να επεκτείνουν το καθεστώς που αφορά θεσμικούς επενδυτές στα παράγωγα προϊόντα που δεν έχουν ονομαστική αξία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οδηγία για τα ενημερωτικά δελτία υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 Ιουλίου 2003 και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 2 Ιουλίου 2003.

Το Μάρτιο του 2003 δημοσιεύτηκε η εντολή που εκδόθηκε από την Κομισιόν προς την CESR, ώστε η τελευταία να προχωρήσει σε διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v