HVB: Χάνει τη 2η θέση στις ΤΟΡ γερμανικές τράπεζες

Εντονες πιέσεις δέχεται σήμερα η μετοχή της HVB, καθώς, μετά την απόσχιση της μονάδας Hypo Real Estate Holding, η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώθηκε στο κατώτατο όριο των 7,34 δισ. ευρώ, φέροντάς την πλέον στην 3η θέση της κατάταξης των γερμανικών τραπεζών.

HVB: Χάνει τη 2η θέση στις ΤΟΡ γερμανικές τράπεζες
Εντονες πιέσεις δέχεται σήμερα η μετοχή της HVB, καθώς, μετά την απόσχιση της μονάδας Hypo Real Estate Holding (HRE), η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώθηκε στο κατώτατο όριο των 7,34 δισ. ευρώ, φέροντάς την πλέον στην 3η θέση της κατάταξης των γερμανικών τραπεζών.

Ωστόσο οι συγκεκριμένες πιέσεις θεωρούνται ”πλασματικές”, καθώς η ποσοστιαία μεταβολή υπολογιζόταν μεταξύ της μη αναπροσαρμοσμένης τιμής της προηγούμενης Παρασκευής, των 16,41 ευρώ και της τιμής όπως αναπροσαρμόστηκε πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας στα 13,82 ευρώ.

Η αναπροσαρμογή έγινε προκειμένου να αντικατοπτριστεί η απόσχιση της μονάδος του Real Estate της τράπεζας από τον όμιλο της HVB, της οποίας η δημόσια εγγραφή ξεκίνησε με τιμή διάθεσης στα 11,25 ευρώ ανά μετοχή, κοντά στην κατώτερη περιοχή του εκτιμώμενου εύρους διάθεσης μεταξύ των 9 και 15 ευρώ αντίστοιχα.

Βάσει της συγκεκριμένης συναλλαγής κάθε μέτοχος της HVB λαμβάνει επιπροσθέτως μία μετοχή της νεοεισηχθείσας στο γερμανικό χρηματιστήριο HRE για κάθε τέσσερις μετοχές πού έως τώρα κατείχε στην HVB.

Εάν υποτεθεί ότι κάποιος μέτοχος κατείχε τέσσερις μετοχές της HVB την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου συνολικής αξίας 65.64 ευρώ (4 x 16,41), τότε η αξία του χαρτοφυλακίου του την Δευτέρα πρακτικά ήταν η ίδια ή και ελαφρώς μεγαλύτερη, καθώς πλέον θα κατείχε πάλι τέσσερις μετοχές της HVB συνολικής αξίας 55,28 (4 x 13,82 ευρώ), συν μία μετοχή της HRE αξίας 11,25 ευρώ.

Μάλιστα λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας, η τιμή της HVB ανέβηκε στα 14,5 ευρώ, ούτως ώστε το άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεων των HVB και HRE μαζί, ήταν μεγαλύτερο από την κεφαλαιοποίηση αυτής καθεαυτής της HVB με την τιμή κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής, υποδηλώνοντας ότι η αγορά ”ενέκρινε” ως σωστή την κίνηση της HVB να προχωρήσει στην απόσχιση της μονάδας του real estate.

Μπορεί με την συγκεκριμένη κίνηση η HVB να χάνει τη 2η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών από πλευράς κεφαλαιοποίησης προς όφελος της Commerzbank, αλλά από την άλλη πλευρά μειώνει το σύνολο των assets της που ελλοχεύουν κίνδυνο, κατά 57 δισ. ευρώ και μειώνει την έκθεσή της στον κλάδο του real estate που παρουσιάζει αδυναμίες.

Ταυτόχρονα η HVB απαλλασσόμενη από το βάρος της μονάδας του real estate επανέρχεται στο προσκήνιο ως στόχος εξαγοράς.

Νωρίτερα είχε ήδη γνωστοποιηθεί ότι η αντασφαλιστική Munich Re είχε πουλήσει το μερίδιο 25.7% που κατείχε στην HRE χωρίς να δοθούν ακριβή στοιχεία για την συναλλαγή την διευθέτηση της οποίας είχε αναλάβει η Goldman Sachs.

Πάντως η Munich Re ανέφερε ότι κατέγραψε ζημιές άνω των 100 εκατ. ευρώ από την πώληση του μεριδίου της στην HRE, πουλώντας τις μετοχές της εμπορικής τράπεζας του real estate στο εκτιμώμενο εύρος μεταξύ 10-15 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v