Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Αγορά τραπεζικών μετοχών έναντι $250 δισ.

Το αμερικανικό δημόσιο θα προχωρήσει στην αγορά προνομιούχων μετοχών τραπεζικών ομίλων, συνολικής αξίας 250 δισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Paulson. Ποιες τράπεζες ενισχύονται.  

ΗΠΑ: Αγορά τραπεζικών μετοχών έναντι $250 δισ.
Το αμερικανικό δημόσιο θα προχωρήσει στην αγορά προνομιούχων μετοχών τραπεζικών ομίλων, συνολικής αξίας 250 δισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Paulson

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke και την πρόεδρο της Federation Deposit Insurance Corp. (FDIC) κ. S. Bair, ο κ. Paulson, υπογράμμισε ότι κάθε τράπεζα θα μπορεί να λάβει έως 25 δισ. δολάρια, με ανταλλαγή προνομούχων μετοχών της, εφόσον, θεωρείται "υγιές τραπεζικός οργανισμός", ενώ παράλληλα οι αμερικανικές τράπεζες έχουν περιθώριο έως τις 14 Νοεμβρίου να καταθέσουν τις αντίστοιχες αιτήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Paulson, αυτή τη στιγμή εννέα τραπεζικοί όμιλοι των ΗΠΑ μπορούν να λάβουν τον χαρακτηρισμό "υγιείς" και έχουν, ήδη, συμφωνήσει να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα.

Όπως επισημαίνει το Marketwatch, η Citigroup και η JP Morgan μπορούν να ενισχυθούν με κεφάλαια έως και 25 δισ. δολάρια, η Bank of America και η Merrill Lynch μπορούν να λάβουν έως 12,5 δισ. δολάρια, στα 10 δισ. δολάρια εκτιμάται η χρηματοδότηση για Goldman Sachs και Morgan Stanley ενώ μικρότερες τράπεζες όπως η State Street Bank και η Bank of New York μπορούν να εξασφαλίσουν ενίσχυση με έως 3 δισ. δολάρια.  

Πριν από την συνέντευξη των τριών κορυφαίων στελεχών του αμερικανικού οικονομικού επιτελείού, προηγήθηκαν δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, κ. George Bush, ο οποίος αναφερόμενος στα μέτρα ανέφερε ότι "πρόκειται για άμεσα, βραχυχρόνιας διάρκειας μέτρα τα οποία έχουν ως στόχο να τονώσει το τραπεζικό σύστημα, τις πιστωτικές αγορές, να βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να παράσχει τα απαραίτητα "καύσιμα" για ανάκαμψη της οικονομίας", σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι η Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC), θα αναλάβει την εγγύηση έκδοσης νέων ομολόγων από τις τράπεζες, ενώ επεκτείνει και την κάλυψη καταθέσεων άνευ τόκου (καταθέσεις που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για την χρηματοδότηση της καθημερινής τους λειτουργίας).

"Σαφώς θα χρειαστεί χρόνος ώστε τα μέτρα που λαμβάνουμε να αποδώσουν πλήρως, αλλά οι Αμερικανοί θα πρέπει να μας έχουν εμπιστοσύνη στο μέλλον της οικονομίας μας", κατέληξε ο κ. Bush.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v