Morgan St.: Συνιστά μείωση θέσεων σε ευρωμετοχές

Τη μείωση της βαρύτητας που κατέχουν οι μετοχές στο ευρωπαϊκό ”ιδανικό της χαρτοφυλάκιο”, στο 57% από 60% προηγουμένως, την αύξηση των μετρητών σε 10% από 7% προηγουμένως και τη διατήρηση της ”κατοχής” των ομολόγων σε 33%, συνιστά η Morgan Stanley σε σημερινή έκθεσή της.

Morgan St.: Συνιστά μείωση θέσεων σε ευρωμετοχές
Τη μείωση της βαρύτητας που κατέχουν οι μετοχές στο ευρωπαϊκό ”ιδανικό της χαρτοφυλάκιο”, στο 57% από 60% προηγουμένως, την αύξηση των μετρητών σε 10% από 7% προηγουμένως και τη διατήρηση της ”κατοχής” των ομολόγων σε ποσοστό 33%, συνιστά η Morgan Stanley σε σημερινή έκθεσή της με τίτλο ”Reducing Equity Weight, Reducing Risk”.

Αφορμή για τη σύσταση μείωσης θέσεων στις ευρωπαϊκές μετοχές έδωσε στον διεθνή επενδυτικό οίκο ο αρνητικός αντίκτυπος που έχει σε αυτές η ανατίμηση του πετρελαίου, αλλά και η ανατίμηση του ευρώ, που οφείλεται στην πτώση του αμερικανικού νομίσματος.

Η Morgan Stanley προεξοφλεί περαιτέρω πιέσεις στο δολάριο.

Ένας ακόμη κίνδυνος όμως για τις αγορές είναι και ο εντεινόμενος προστατευτισμός, λόγω των πιθανών κινεζικών δασμών στις ΗΠΑ.

Επίσης ας σημειωθεί ότι η σχέση κινδύνου-απόδοσης εμφανίζεται λιγότερο ευνοϊκή για τις μετοχές από ό,τι στο παρελθόν. Ωστόσο, για τον διεθνή επενδυτικό οίκο κρίσιμα παραμένουν τα ζητήματα της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και της απότομης κλίσης (steepening yield curve) της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων.

Η Μorgan Stanley τονίζει επίσης ότι για 6-8 μήνες οι κλάδοι εκείνοι που έχουν υψηλό δείκτη κινδύνου (beta) τείνουν να πρωταγωνιστούν, κυρίως μετά από περιόδους κάμψης των χρηματιστηρίων. Συνεπώς τώρα ο επενδυτικός οίκος απομακρύνεται από ακριβές μετοχές με υψηλό beta.

Σήμερα η Morgan Stanley δηλώνει ότι προχωρά στην πώληση των μετοχών της ASML και της Vivendi Universal, ενώ παράλληλα προέβη στην αγορά μετοχών με σταθερή ανάπτυξη, όπως της Imperial και της Tesco.

Ο κλάδος επίσης εκείνος ο οποίος ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεων της Morgan Stanley, με σύσταση ”overweight”, είναι αυτός των τροφίμων. Την ίδια στιγμή ο επενδυτικός οίκος μειώνει τις θέσεις του σε μετοχές του κλάδου των ΜΜΕ.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v