Συμφωνία KLM - Air France για αεροπορικό κολοσσό

Την καταρχάς συμφωνία με την ολλανδική αεροπορική KLM για την εξαγορά της ανακοίνωσε την Τρίτη η Air France, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία του μεγαλύτερου αεροπορικού αερομεταφορέα στην Ευρώπη και του τρίτου μεγαλύτερου παγκοσμίως.

Συμφωνία KLM - Air France για αεροπορικό κολοσσό
Νέα σελίδα φαίνεται να ανοίγει για τον παγκόσμιο αεροπορικό κλάδο η έγκριση της συμφωνίας για την εξαγορά της ολλανδικής KLM από τη γαλλική Air France.

Αν και το deal δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οι πρώτες ανακοινώσεις από το Παρίσι κάνουυν λόγο για προσφορά που θα κυμαίνεται στα 16,74 ευρώ για κάθε μετοχή της KLM - αξία που θα καταβληθεί κυρίως μέσω μετοχών της Air France.



Εκτός των επιμέρους διαπραγματεύσεων, απαιτείται ακόμη η έγκριση των εθνικών και κοινοτικών ρυθμιστικών αρχών. Αν το deal ευοδωθεί, θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία και η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως - πίσω μόνο από τις αμερικανικές Delta Airlines και American Airlines.

Εξάλλου το Δ.Σ. της Alitalia διεμήνυσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο κοινό σχήμα σε επόμενο στάδιο.

Σε άλλες λεπτομέρειες του deal, η KLM συμφωνήθηκε να διατηρήσει την ανεξάρτητη ύπαρξη του brand name της, ενώ εκτιμάται ότι έχει ήδη πάρει τις εγγυήσεις από την Air France ότι θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της με επίκεντρο το Άμστερνταμ.

Σε ιδιοκτησιακό επίπεδο, ανακοινώθηκε ότι το γαλλικό Δημόσιο, στο κοινό σχήμα, θα μειώσει το ποσοστό του από το 54% (που κατέχει σήμερα στην Air France) στο 44%.

Το βράδυ της Δευτέρας η γαλλική εταιρία εμφάνιζε κεφαλαιοποίηση της τάξης των 3,05 δισ. ευρώ - πίσω μόνο (σε ευρωπαϊκό επίπεδο) από τη Lufthansa. Να σημειωθεί ότι η υπερχρεωμένη KLM αποτιμάται περίπου στα 558 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v