Fed: Ουδέτερη στάση στα επιτόκια

Υστερα από τρία χρόνια, η αμερικανική κεντρική τράπεζα εγκαταλείπει την πολιτική μείωσης των επιτοκίων, αλλάζοντας τη στάση της σε ”ουδέτερη” όσον αφορά στο κόστος δανεισμού. Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με εντυπωσιακό ρυθμό, αλλά η σταθερότητα παραμένει ακόμη ζητούμενο, εκτιμά η FED.

Fed: Ουδέτερη στάση στα επιτόκια
Σε αλλαγή τακτικής όσον αφορά στα επιτόκια προχώρησε η Fed, εγκαταλείποντας την εδώ και 15 μήνες άποψη ότι ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στην αμερικανική οικονομία.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες διατήρησαν αμετάβλητη την τιμή του κόστους δανεισμού στο 1,75%, ανακοινώνοντας ότι η οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση που ξεκίνησε το Μάρτιο του περασμένου έτους.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η Fed αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την τελευταία της συνεδρίαση, υποδηλώνουν ότι η οικονομία, ενισχυμένη και από την ανοδική τάση των αγορών, ακολουθεί εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης, επιφυλασσόμενη, ωστόσο, να μιλήσει για σταθερότητα.

Καθώς ενισχύονται όλο και περισσότερο οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται και οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σε ελεγχόμενο επίπεδο, η Fed επέλεξε να διαφοροποιήσει τη στάση της, όσον αφορά στα επιτόκια, σε ουδέτερη.

Χαρακτηριστικό είναι πως για πρώτη φορά η αμερικανική κεντρική τράπεζα εξισορροπεί τους κινδύνους τόσο του πληθωρισμού όσο και του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v