Ιταλία:Το blackout αφορμή για νέες εγκαταστάσεις

Επιτακτικό εμφανίζεται πλέον το αίτημα κατασκευής νέου εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, μετά από μια δεκαετία, καθώς ήταν η τέταρτη κατά σειρά ευρωπαϊκή χώρα, μέσα σε δύο μήνες, η οποία αντιμετώπισε χθες γενικό blackout. Ενδιαφέρον για την κατασκευή έχουν ήδη εκδηλώσει η Eni και η Endesa.

Ιταλία:Το blackout αφορμή για νέες εγκαταστάσεις
Επιτακτικό εμφανίζεται πλέον το αίτημα κατασκευής νέου εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, μετά από μια δεκαετία, καθώς η χώρα ήταν η τέταρτη κατά σειρά ευρωπαϊκή, μέσα σε δύο μήνες, η οποία αντιμετώπισε χθες γενικό blackout.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο blackout ύστερα από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο σκοτάδι βυθίστηκαν για τρεις ολόκληρες ώρες περισσότεροι από 56 εκατ. κάτοικοι. Ας σημειωθεί ότι εδώ και μια δεκαετία δεν έχει κατασκευαστεί στη χώρα κανένα νέο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενεργείας.

Τις κεντρικές γραμμές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της Ιταλίας από τη Γαλλία αλλά και τα συστήματα ασφαλείας της εκτιμάται ότι έπληξε μια καταιγίδα, όπως τουλάχιστον ανέφερε η εταιρία κοινής ωφέλειας AEM SpA που εδρεύει στο Μιλάνο.

Η εξάρτηση της Ιταλίας σε εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται στο 17%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρωζώνη, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως δυσανασχετεί με την κατασκευή νέων εργοστασίων παροχής ηλεκτρικής ενεργείας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας, Carlo Azeglio Ciampo, δήλωσε χθες ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων.



Οι εταιρίες Eni SpA και Endesa S.A. έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να κατασκευάσουν εργοστάσια, αξίας 9 δισ. ευρώ, όπως όμως δηλώνουν κορυφαία διευθυντικά στελέχη τους αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες ακόμη στη χώρα.

Ας επισημανθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε blackout στη Δανία και στη Σουηδία, εξαιτίας βλάβης που προκλήθηκε σε ένα από τα βασικά καλώδια στη Σουηδία.

Πριν από έναν μήνα επίσης blackout είχε σημειωθεί στο Λονδίνο, αλλά και σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, στα μέσα Αυγούστου.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Silvio Berlusconi, μάλιστα, είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι το blackout που συνέβη στη Νέα Υόρκη δεν θα συνέβαινε ποτέ στη χώρα του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v