Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Πρόγραμμα τραπεζικής διάσωσης 87 δισ.$

Η κυβέρνηση Gordon Brown θα επενδύσει περίπου 50 δισ. στερλίνες σε μια πρωτοφανή "μερική εθνικοποίηση" του βρετανικού τραπεζικού συστήματος.

Βρετανία: Πρόγραμμα τραπεζικής διάσωσης 87 δισ.$
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Gordon Brown στη Βρετανία θα επενδύσει περίπου 50 δισ. στερλίνες (87 δισ. δολ.) σε μια πρωτοφανή προσπάθεια αποτροπής της κατάρρευσης του βρετανικού τραπεζικού συστήματος.

Η κυβέρνηση θα αγοράσει προνομιούχες μετοχές και η Bank of England θα διαθέσει τουλάχιστον 200 δισ. στερλίνες για δανεισμό των τραπεζών, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου σχεδίου "ειδικής ρευστότητας", σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, κ. Alistair Darling.

Ο πρωθυπουργός της χώρας τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσε ανακοινώνοντας τα μέτρα, ότι η Βρετανία συνεχίζει να συνεργάζεται με την Ευρώπη, κατόπιν της μονομερούς βρετανικής κίνησης.

Ο κ. Gordon Brown δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία θα προσφύγει νομικά κατά της Ιρλανδίας για τα κεφάλαια που χάθηκαν εξαιτίας της ιρλανδικής εγγύησης όλων των τραπεζικών καταθέσεων, η οποία και φέρεται να προκάλεσε έξοδο κεφαλαίων από το βρετανικό προς το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τηλεόραση του Bloomberg.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παροχή βραχυπρόθεσμης ρευστότητας και διασφάλιση ότι οι τράπεζες διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να διατηρήσουν τις δανειστικές πρακτικές τους μεσοπρόθεσμα. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε ότι θα προστατευθούν και οι καταθέσεις των Βρετανών αποταμιευτών στην ηλεκτρονική τράπεζα της Ισλανδίας Icesave.

Στα μέτρα, που συνιστούν μερική εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Βρετανίας, προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει 25 δισ. στερλίνες άμεσα με τη μορφή των προνομιούχων μετοχών και θα είναι έτοιμη να διαθέσει 25 δισ. επιπλέον.

Σύφωνα με την ανακοίνωση, οκτώ τράπεζες (Abbey, Barclays, HBOS, HSBC, Lloyds TSB, Nationwide Building Society, Royal Bank of Scotland και Standard Chartered) έχουν δεσμευτεί σε αύξηση του συνολικού τους κεφαλαίου Tier 1 κατά 25 δισ. στερλίνες, τα οποία η κυβέρνηση θα διαθέσει με τη μορφή προνομιούχων μετοχών. Η HSBC Holdings ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να αξιοποιήσει το κίνητρο, για την ώρα.

Επίσης, το κράτος θα ευγγυθεί για τις νέες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες εκδόσεις, για να βοηθήσει την επαναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v