Πέμπτος συνεχής μήνας ανόδου για τον Ifo

Αύξηση για πέμπτο συνεχή μήνα σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στη Γερμανία, φτάνοντας τον Σεπτέμβριο στις 91,9 μονάδες από 90,8 τον Αύγουστο. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα των δυόμισι τελευταίων ετών.

Πέμπτος συνεχής μήνας ανόδου για τον Ifo
Αύξηση για πέμπτο συνεχή μήνα σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στη Γερμανία, εντείνοντας έτσι τις προσδοκίες για ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα των δυόμισι τελευταίων ετών.

Αναλυτικά, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 91,9 μονάδες από 90,8 τον Αύγουστο. Ας σημειωθεί ότι κανένας αναλυτής δεν προέβλεψε πτώση του συγκεκριμένου δείκτη. Η μέση εκτίμησή τους δε, έκανε λόγο για αύξηση του Ifo στις 91,6 μονάδες αντίστοιχα, δηλαδή για διαμόρφωσή του στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2002.

Στην ενίσχυση του δείκτη συνετέλεσε θετικά και η βελτίωση της κατάστασης της γερμανικής οικονομίας, ύστερα από την ύφεση που ”βυθίστηκε” στο α΄ εξάμηνο του έτους.

Ας υπενθυμιστεί ότι πριν από λίγες ημέρες ότι ο δείκτης ZEW είχε εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο των 14 τελευταίων μηνών.

Η ένωση βιομηχάνων BDI της Γερμανίας, που αντιπροσωπεύει 107.000 επιχειρήσεις ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται η Siemens και η DaimlerChrysler, δήλωσε προσφάτως ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται προ των πυλών της ανάκαμψης.

Ας σημειωθεί ότι το υψηλό του Ifo σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 1990, στις 107,4 μονάδες, ενώ το χαμηλό του εντοπίζεται στις 76,7 μονάδες, το οποίο κατεγράφη το 1982.

Ο δείκτης Ifo αποτυπώνει τις απόψεις των κορυφαίων στελεχών 7.000 επιχειρήσεων σχετικά με την πορεία της οικονομίας, αλλά και της μελλοντικής κατάστασης των ομίλων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v