Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλγαρία: Στην RWE το 49% του πυρηνικού έργου

Η Βουλγαρία επέλεξε τη γερμανική RWE για στρατηγικό επενδυτή στις νέες εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας του Μπέλενε, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας της χώρας.

Βουλγαρία: Στην RWE το 49% του πυρηνικού έργου
Η Βουλγαρία επέλεξε τη γερμανική RWE για στρατηγικό επενδυτή στις νέες εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας του Μπέλενε, ένα έργο αρχικής αξίας 4 δισ. ευρώ, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας της χώρας.

Η προσφορά της RWE κέρδισε εκείνη της βελγικής ενεργειακής επιχείρησης Electrabel, που ανήκει στη γαλλική GDF Suez, για το μερίδιο 49% στις εγκαταστάσεις του Μπέλενε. Με το έργο, η χώρα ευελπιστεί να αποκαταστήσει τη θέση της ως κορυφαία πάροχος ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η βουλγαρική επιχείρηση κοινής ωφέλειας ΝΕΚ, που διαθέτει το 51% των εγκαταστάσεων, συνολικής παραγωγικής δυνατότητας 2.000 μεγαβάτ, άρχισε την κατασκευή του έργου τον περασμένο μήνα.

Πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως η RWE να αποφασίσει να μοιραστεί τελικώς το μερίδιό της στο έργο με την Electrabel (έχει αυτό το δικαίωμα βάσει του συμβολαίου), για να διασπείρει τον κίνδυνο της επένδυσης, η οποία ίσως ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ εξαιτίας της αύξησης του κόστους κατασκευής και χρηματοδότησης.

Η NEK έχει στόχο οι δύο νέοι αντιδραστήρες του Μπέλενε να βγουν στην παραγωγή το 2013-14.

Την κατασκευή του έργου έχουν αναλάβει η ρωσική Atomstroyexport με τη γαλλική Areva και τη γερμανική Siemens.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v