Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Αμφιβολίες για το σχέδιο διάσωσης

Χρειάζονται περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης, σχολιάζει η HSBC για το σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών. Στα $4,5 τρισ. τα "προβληματικά" στοιχεία ενεργητικού. Ζητά μειώσεις επιτοκίων.

HSBC: Αμφιβολίες για το σχέδιο διάσωσης
Χρειάζονται περισσότερα για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης, σχολιάζει η HSBC σε έκθεσή της αναφορικά με το σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών με τη δημιουργία οργανισμού που θα αγοράσει "προβληματικούς" τίτλους 700 δισ. δολαρίων. 

Όπως επισημαίνει ο οίκος, μόνο στις 20 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ τα στοιχεία ενεργητικού, που ευθυγραμμίζονται με τις προϋποθέσεις τις οποίες θέτει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ανέρχονται στα 3 τρισ. δολάρια. Παράλληλα, το υπόλοιπο 80% των αμερικανικών τραπεζών και οι καθαρά επενδυτικές τράπεζες έχουν στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται προβληματικά, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων. 

Τα 700 δισ. δολάρια που θα δοθούν στον οργανισμό, ο οποίος θα συσταθεί εάν εγκριθεί από το Κογκρέσο, αποτελούν μόλις το 15% του συνόλου. Ως εκ τούτου, Η HSBC εκφράζει τις αμφιβολίες της για το αν αυτό θα είναι αρκετό ώστε να ξεμπλοκάρει το σύστημα.

Όμως, σημειώνει, ακόμη και αν τα αποτελέσματα του σχεδίου διάσωσης είναι καλύτερα των προσδοκιών, αυτό δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση του τραπεζικού δανεισμού, καθώς οι τιμές των κατοικιών φαίνεται πιθανό να συνεχίσουν να υποχωρούν.

Ως εκ τούτου, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνει στάσιμη το 2009, με την ανεργία να ενισχύεται τουλάχιστον στο 7% και τον δομικό πληθωρισμό να υποχωρεί. 

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει η HSBC, απαιτούνται περισσότερες ενέργειες μακροοικονομικής πολιτικής για να σταθεροποιηθεί η ζήτηση. Ειδικότερα, ο οίκος προτείνει δημοσιονομικά κίνητρα, μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve έως το 1% και συνεχιζόμενες "ενέσεις" ρευστότητας.

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v