ΔΝΤ: Θετικό για ΗΠΑ, αρνητικό για Ευρωζώνη

Στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του προχώρησε το ΔΝΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2003 και 2004, την ίδια στιγμή που αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις του για το ΑΕΠ των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΔΝΤ: Θετικό για ΗΠΑ, αρνητικό για Ευρωζώνη
Σταθερές διατήρησε τις προβλέψεις του το ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία στο 3,2%. Ωστόσο σε έκθεσή του τονίζει ότι τα ιστορικά υψηλά ελλείμματα του προϋπολογισμού αλλά και του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει επίσης ότι τόσο η ιαπωνική οικονομία όσο και η Ευρωζώνη θα μπορέσουν να επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξής τους, μετά από δύο χρόνια πτώσης.

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις του για την αμερικανική οικονομία το 2003, στο 2,6% το 2003 από 2,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του και στο 3,9% το 2004. Αφορμή για την επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την αμερικανική οικονομία έδωσε και η βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης της στο β΄ τρίμηνο.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ αναμένεται να αγγίξει φέτος το 401 δισ. δολ. Δυσμενής η συγκεκριμένη εξέλιξη καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι ΗΠΑ ”απολάμβαναν” ιστορικά υψηλά πλεονάσματα.

Η έκθεση του ΔΝΤ έρχεται σε μια στιγμή όπου ο Υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. John Snow είχε υποστηρίξει ότι η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας είναι πιο σημαντική από τη μείωση των ελλειμμάτων.

Για την Ευρωζωνη, γίνεται λόγος για ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2003 από 1,1% των αρχικών εκτιμήσεων, και 1,9% για το 2004 από 2,3% της αρχικής εκτίμησης.

Σήμερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης, το οποίο τον Ιούλιο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των 12 τελευταίων μηνών, φτάνοντας στα 12,2 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v