Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικά παιχνίδια πίσω από το σχέδιο διάσωσης

Οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου σήμερα, μετά τη χθεσινή διάσπαση ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών.

Πολιτικά παιχνίδια πίσω από το σχέδιο διάσωσης
Οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου σήμερα, μετά τη χθεσινή διάσπαση ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών.

Μέλη του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων τόνισαν ότι χρειάζονται αλλαγές στις λεπτομέρειες του σχεδίου Paulson, αναγνωρίζοντας όμως την έντονη ανάγκη έγκρισης του σχεδίου. "Κανείς μας δεν θα φύγει από εδώ εάν δεν βρεθεί λύση είτε τώρα, είτε μέσα στο Σαββατοκύριακο" τόνιζαν νωρίτερα στο Bloomberg.

Ο Γερουσιαστής Harry Reid τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο Paulson.

Στη χθεσινή συνάντηση κορυφής, ένας σκληρός πυρήνας ρεπουμπλικανών επέμεινε στην αντίθεσή του στην έγκριση του σχεδίου, αν και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, οι κ. John McCain και Barack Obama, συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Henry Paulson, τον κ. George W.Bush και με μέλη του Κογκρέσου, για να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

Ο δημοκρατικός κ. Barney Frank, μέλος του Κογκρέσου, κατηγόρησε τους ρεπουμπλικανούς για άρνηση να διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

"Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε καμία συνεργασία με τους ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου", σχολίασε.

Εν τω μεταξύ, τα μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα τόνισαν ότι δεν θα ψηφίσουν το σχέδιο Paulson για απόκτηση "τοξικών" τίτλων ύψους 700 δισ. δολαρίων από τις τράπεζες της χώρας, χωρίς την υποστήριξη των ρεπουμπλικανών.

"Εάν οι ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν να μην υιοθετούν την προσέγγιση του Προέδρου, δεν θα υπάρξει σχέδιο διάσωσης", τόνισε ο κ. Frank. Σημειώνεται ότι ο κ. George W. Bush έχει ζητήσει την άμεση έγκριση του σχεδίου, προειδοποιώντας ότι τυχόν καθυστέρηση θα βυθίσει τη χώρα σε "μακρά και επίπονη ύφεση".

Ο επικεφαλής της τραπεζικής επιτροπής του Κογκρέσου, κ. Chris Dodd, ο οποίος χθες το απόγευμα έκανε λόγο για "θεμελιώδη διαπαραταξιακή συμφωνία για το σχέδιο", οδηγώντας τη Wall Street σε ράλι, τόνισε: "Ο Πρόεδρος και το κόμμα του πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν ή όχι. Εάν ο Πρόεδρος υποστηρίζει όντως αυτά που δήλωσε, ας πάρει τηλέφωνο τα μέλη του κόμματός του για να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις".

Εν τω μεταξύ, οι ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν ότι ο κορυφαίος αντιπρόσωπος του κόμματος στο Κογκρέσο, κ. Spencer Bachaus, δεν είχε λάβει εξουσιοδότηση για να υπογράψει τη συμφωνία.

Τα μέλη του κόμματος τόνισαν επίσης πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να υπογράψουν το σχέδιο Paulson και εισήγαγαν νέες προτάσεις για να συμπεριληφθούν στο κείμενο.

Οι δημοκρατικοί υποστήριξαν πως η δυσκολία στην υπογραφή του σχεδίου πραγματοποιήθηκε έπειτα από σχετική συνεννόηση με τον κ. John McCain. "Η χθεσινή συνάντηση κορυφής φάνηκε ως σχέδιο διάσωσης του κ. McCain", σχολίασε ο κ. Dodd.

Ο ίδιος υποψήφιος για την προεδρία τόνισε πως προσέγγισε τους ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου πριν από τη συνάντηση και ότι σεβάστηκε το δικαίωμά τους να ακουστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v